Община Кюстендил подписа споразумение с Агенция за социално подпомагане за

...
Община Кюстендил подписа споразумение с Агенция за социално подпомагане за
Коментари Харесай

Ваучери за детска кухня за деца в риск осигурява община Кюстендил

Община Кюстендил подписа съглашение с Агенция за обществено подкрепяне за обезпечаване на дейностите по осъществяване на план „ Детска кухня ”, финансирана по Програма за храни и главно материално подкрепяне 2021-2027 година

Проектътсе извършва в партньорство сред Агенция за обществено подкрепяне и Община Кюстендил.

В рамките на плана ще се дават ваучери за детска кухняза деца от 10 месеца до 3 години, на които се подготвя обедно хранене, включващо чорба, главно ядене и десерт.

Община Кюстендил ще обезпечи хранене за 500 деца от целевата групата, като посоченият брой е показателен, заради избраната възрастова граница, в която да се включат нови случай и/или да отпаднат, заради навършване на тригодишна възраст на децата.

Основна целева група за подкрепяне с ваучери/карти за детска кухня са деца, в това число и деца с увреждания на:
 фамилии без приходи или с ниски приходи, които не са в положение или са в усложнение да обезпечат здравословно и пълноценно хранене на децата си, в това число и за деца с увреждания;
 самотни родители (осиновители) с ниски доходи;
 приемни фамилии и фамилии на родственици или близки, при които има настанени деца.

В обсега на подпомагането попадат и фамилии, при които е открит риск от занемаряване на децата, майки жертви на принуждение, деца настанени в приемни фамилии, фамилии консуматори на обществени услуги.

Нуждаещите се лица се разпознават от органите за обществено подкрепяне, въз основа на данните за подпомаганите лица и фамилии, данните от отделите “Закрила на детето “, от снабдители на обществени услуги на локално равнище и от други източници.

За всеки съответен случай се прави самостоятелна преценка, като с изключение на доходният тест следва да се оцени и равнището на материално лишаване на фамилията и нуждата от този тип поддръжка.

Единичната стойност на ваучера за детска кухня, която включва само приблизително претеглена стойност на разноските за продуктите, влагани в приготвянето на тристепенно меню за обяд (супа, главно ядене и десерт) е избрана в размер на 1,78 лева

По интервенцията за децата от целевата група ще се обезпечи храна за обяд в идентично количество и подбор, предоставян на останалите деца.

Храната ще се предлага по авансово направени седмични менютата, създадени с присъединяване на медицински експерт и/или технолог по хранене.

Освен обезпечаване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, по процедурата се планува и допълваща и съпътстваща поддръжка за обществено приобщаване и превъзмогване на последствията от бедността.

Осигуряването на храна от детската кухня за децата от целевата група е свързващ детайл за ориентиране към осъществените на локално равнище на сложни ограничения за поддръжка и развиване на наставнически умения, фамилно консултиране и поддръжка, а там където е допустимо и ориентиране за намиране на работа като средство за превъзмогване на бедността и зависимостта от системата за обществено подкрепяне.

В допълнение, поддръжката ориентирана към целевите групи може да се показва и в целенасочени самостоятелни и/или групови съвещания и беседи, по отношение на особеностите на храненето в обособените стадии на детството, по какъв начин може да се усъвършенства храненето на децата от уязвимите групи във възрастта от 0 до 3 години, и за какво това е значимо за естественото развиване и ранната социализация на децата.

Подпомагането ще бъде свързващ детайл за ориентиране към осъществените на локално равнище сложни ограничения за поддръжка и развиване на наставнически умения, фамилно консултиране и поддръжка, а там където е допустимо – и ориентиране към услуги за намиране на работа като средство за превъзмогване на бедността и зависимостта от системата за обществено подкрепяне.

Изискване по процедурата е обхванатите деца да не получават хранене по различен ред, което ще се наблюдава по време на нейното осъществяване.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР