Община Куклен и община Съединение са сред сред тридесетте общини

...
Община Куклен и община Съединение са сред сред тридесетте общини
Коментари Харесай

Проект за патронажна грижа на възрастни хора стартира в Куклен

Община Куклен и община Съединение са измежду сред тридесетте общини с утвърдени нови планове за патронажна грижа, която подкрепя възрастни хора и лица с увреждания. За първи път се прави финансиране на подобен вид грижа със средства от Европейския съюз, оповестяват от общината.

На 09.07.2019г. община Съединение в партньорство с община Куклен подписаха контракт за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 - 2020 по процедура BG05M9ОP001-2.0.040 – Компонент 2” на стойност 175 359,20 лева, като за община Съединение ще употребяват 108 555,28 лева, а община Куклен – 66 803,92 лева

Хората, които могат да се възползват от патронажната грижа, подкрепена от Европейски Съюз би трябвало да бъдат възрастни хора над 65 година с ограничавания или в неспособност за самообслужване или хора с увреждания и техните фамилии – с неспособност за самообслужване. Комисия от община Куклен работи по подбора и дефинира 18 индивида, които извършват горепосочените условия. По тази стратегия, в община Куклен ще бъдат назначени 1 координатор с до 80 часа месечно, една здравна сестра на 4 часов работен ден, 1 водач на 4 часов работен ден и 2 домашни помощници на цялостен работен ден. Също по този начин се плануват спомагателни действия и асортимент на ползвателите на услугите. Ще се дават почасови интегрирани здравно-социални услуги за лицата от целевите групи, ще се дава психическа поддръжка, дружно с консултиране, образование и управление на личния състав.

В програмата е планувано да се закупи транспортно средство за транспорт на експертите, предоставящи интегрираните здравно-социални услуги до дома на потребителите. Интегрираните услуги ще се дават за период от 12 месеца, като всеки нуждаещ се може да получава тези услуги в границите на до 2 часа дневно.

С този план община Куклен цели обезпечаване на достъп до първокласен и резистентен модел за даване на общински мобилни здравно-социални услуги дружно с обезпечаване на непрекъснати медико-социални грижи за хората от целевите групи в домашна среда. Не на последно място, се търси повишение потенциала на локалната власт при даване на мобилни здравно-социални услуги в общността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР