Община Дупница получи 985 260 лева финансиране за аварийно почистване

...
Община Дупница получи 985 260 лева финансиране за аварийно почистване
Коментари Харесай

Община Дупница получи 985 260 лева финансиране за аварийно почистване на река Джубрена

Община Дупница получи 985 260 лв. финансиране за спешно разчистване на река Джубрена в двете села – Крайници и Червен брег. Сумата е отпусната с разпореждане №140 на Министерски съвет по настояването на Община Дупница за " Аварийно разчистване от натлак, храстовидна и дървесна растителност и подсилване на коритото ".

Преди 2 години след проливни дъждове и снеготопене, реката излезе от коритото си в двете села, заливайки аграрни земи и създавайки действителна заплаха в резултат на ерозионните процеси от наводнение и на застроените парцели в региона на двете села с нанасяне на големи вреди.
„ На 09.02.2021 година бе записана посредством “Информация за последствия от злополучие ” към междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет действителната опасност за живущите в прилежащите площи и за земеделските производители. Веднага бе изработен оглед от междуведомствена комисия, направена техническа експертиза и подробна количествено-стойностна сметка и входирано настояването ни за разпределяне на средства за предприемане на нужните дейности. Искахме това да се случи още през предходната година, само че нямаше решение. По-важно е, че към този момент има позитивен резултат и парите преведени. За село Крайници сумата е в размер на 449 395 лева за сектор от 1060 метра, а за село Червен брег е 535 865 лв. за сектор от 1700 метра. Парите към този момент са по сметката ни и незабавно разпоредих да стартира правенето на документите за оповестяване социална поръчка ", съобщи изпълняващия длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.
Сред дейностите, които се плануват са разчистване и оформяне на коритото на реката посредством изкопни работи, пренасяне и депониране на остарели и новообразувани наноси, разчистване на тревна храстовидна и дървесна растителност, изваждане на дънери и паднали дървета, разчистване на боклуци и нечисти площи. Ще бъде възобновен профила на повредените крайбрежия на засегнатите сектори, укрепени крайбрежията, възобновяване на функционалността на дренажните ребра по десният бряг на реката при построената промяна на моста и други
След огромните наводнения в града преди повече от 12 години, Община Дупница всяка година заделя средства от бюджета за разчистване на речните корита и невралгичните сектори в града и селата, изключително за проводимостта под мостовете в обитаемоте места. Всяка година след инспекция от междуведомствена комисия, Община Дупница подхваща дейности по елиминиране рисковете от наводнения и нансяне на вреди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР