Община Бяла Слатина беше домакин на кръгла маса по проект

...
Община Бяла Слатина беше домакин на кръгла маса по проект
Коментари Харесай

Дискутираха в Бяла Слатина достъпа на възрастните хора до дългосрочни грижи в домашна среда /снимки/

Община Бяла Слатина беше хазаин на кръгла маса по план „ Достъп на възрастните хора /65+/до дълготрайни грижи в дома и общността - политики и действителност “. Той се извършва с финансовата поддръжка на Фонд „ Активни жители България “ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 
„ Когато търсенето изпреварва предлагането - подсигуряваме ли достъпа на възрастните хора до дълготрайни грижи в домашна среда? “, беше дискутираната по време на събитието тематика. Кръглата маса е част от поредност полемики, които показват резултатите от задълбочено изследване на обстановката в цяла България. Основната цел на плана е да окаже въздействие за смяна на съществуващите политики за дълготрайни грижи в дома и общността за една от най-уязвимите групи в българското общество – възрастните хора. 
В хода на срещата, Кремена Цонева - представител на „ Каритас “-Русе, направи презентация на финално проучване за дълготрайните грижи в домашна среда – прогрес, провокации и оферти за възстановяване през погледа на „ Каритас “. 
Присъстващи на срещата бяха зам.-кметът Боряна Петкова, шефът на дирекция „ Хуманитарни действия и интеграция “ - Десислава Стефанова, Светлана Караджова - ръководител на Дружество на банатските българи в България и модератор на разискването, както и снабдители на обществени услуги и експерти от общината. 
Специалистите от Бяла Слатина дадоха противоположна връзка за триумфи и провокации пред общинските стратегии за даване на грижа в дома. Сред направените оферти беше нуждата от по-голяма отбрана на обществените служащи, които работят на терен и дават грижа и поддръжка на възрастните хора. 
В края на срещата всички присъстващи се сплотиха към концепцията, че в случай че всички организации търсят партньорство за обезпечаване на съответни грижи за възрастните хора, може би ще се намерят механизмите, които ще оказват помощ да се разшири обсегът на предлаганите здравно-социални услуги и възстановяване достъпа до дълготрайни грижи, че ще настъпи времето, в което възрастните хора ще станат естествена част от обществото, от общността, от фамилията и ще могат да изживеят и тази част от живота си умерено и почтено.
Дискусиите се организират в цяла България, където работи мрежата на „ Каритас “. Финално събитие в София ще показа резултатите от плана през месец март. Очаква се няколкогодишните старания в тази посока да завършат с оферти за промени в законодателството и нормативната уредба на тази значима за обществото активност. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР