Община Бургас спечели конкурса Най-зелена община на Екопак“ за 2016

...
Община Бургас спечели конкурса Най-зелена община на Екопак“ за 2016
Коментари Харесай

Бургас печели конкурса „Най-зелена община на Екопак

Община Бургас завоюва състезанието „ Най-зелена община на Екопак “ за 2016 година с план за електронно отчитане на разделно събраните боклуци. Системата се вкарва за първи път в България, като концепцията е жителите, които изхвърлят отпадъците си разделно, да получат избрани бонуси или опция да редуцират таксата си за боклук.

През 2016 година в състезанието взеха присъединяване 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – дребна, междинна и огромна община. Представените планове трябваше да дават отговор на критерии като резистентност, иновативност, положителни практики и ефикасност.

Проектът на Община Бургас „ Бъди Еко – спестявай, като предаваш отпадъците си разделно “ завоюва 25 000 лева в категорията „ Голяма община “ с население над 100 000 поданици, с резултат от 350 точки при оптимален брой 353 точки. 

Част от неповторимия план е и към този момент работеща мрежа от 9 мобилни центъра за разделно събиране на боклуци от семействата, която надгражда системата с трите цветни контейнера. В мобилните фургони могат да се изхвърлят разделно както хартия, стъкло, пластмаса и метал, по този начин и излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение, рискови боклуци от бита, батерии, луминисцентни лампи, текстилни боклуци и други

По данни на оператора Общинско дружество „ Чистота Еко “ всекидневно през всеки пункт минават от 6 до 10 души. За един месец до 2 000 души изхвърлят отпадъците си разделно в 9-те пункта.  

„ Въвеждането на електронна система и плануваните бонуси сигурно ще бъдат мощен претекст и тласък да разделяме оптимално отпадъците си вкъщи “, изясни задачата на плана кметът на Община Бургас Димитър Николов.

„ Бургас за следващ път ни потвърди, че е една от най-зелените общини в България с новаторски метод в борбата с отпадъците, с грижа за природата и ползите на жителите “, сподели при връчването на премията Тодор Бургуджиев, изпълнителен шеф на „ Екопак България “ АД.

„ Най-зелена община на Екопак “ се организира за втора поредна година измежду общините, с които ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ има подписани контракти за ръководство на системите за разделно събиране на боклуци от опаковки. Конкурсът е основан в помощ на общините в борбата им с отпадъците и тяхното ръководство.

Целта на конкуренцията е, както да отличи положителните еко планове, по този начин и да стимулира интензивно зелено държание на общините, да увеличи успеваемостта на системите за разделно събиране, да образова и да осведоми за изгодите от него.

През март 2017 година ще започва новото издание на състезанието „ Най-зелена община на Екопак “. В него могат да аплайват всички общини – сътрудници на организацията.

Условията за присъединяване ще бъдат оповестени на уеб страницата на състезанието през март:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР