Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови

...
Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови
Коментари Харесай

В Бургас търсят финансиране за изграждането на училища и детски градини

Община Бургас приготви планове за създаване на пет напълно нови образователни корпуси . Три от пристройките ще разширят опциите за образование на учениците в бургаските учебни заведения ОУ „ Княз Борис I “, ОУ „ Васил Априлов “ и ОУ „ Христо Ботев “ в кв. Сарафово, а останалите две ще бъдат в детските градини ДГ „ Ален Мак “ в кв. Сарафово и ДГ „ Пинокио “ в ж.к. „ Меден рудник “.

„ Причината за това е в увеличаващия се брой на децата , които избират бургаските образователни заведения. Току-що приключихме проектирането на новите учебни заведения и градини, а за реализацията им ще търсим финансиране и поддръжка от държавния бюджет “, показа кметът Димитър Николов.

По сходен метод, посредством финансиране по Националната стратегия за продължение на учебни заведения и детски градини на Министерството на образованието и науката, бе построен новият корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в ж.к. „ Меден рудник “. По същата стратегия бе финансирано и проектирането на нова пристройка в двора на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ и ПГРЕ „ Георги С. Раковски “, за построяването на която също се търси финансиране.

Със лични средства и с поддръжка от учебното заведение, Община Бургас подвигна това лято с ъвсем нова пристройка на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Освен нея, общинската администрация построява сега още три нови детски градини – ДГ „ Морско конче “ в ж.к. „ Братя Миладинови “, ДГ „ Синчец “ в кв. „ Горно Езерово “ и трети корпус на ДГ „ Надежда “ в ж.к. „ Меден рудник “.

Причината за напъните на общинската администрация в града за създаване на нови детски и образователни корпуси се крие в наклонността през последните години на нарастване броя на децата, които се образоват в бургаските образователни заведения. През предходната 2020 година приемът в първи клас бе 1876 деца, а тази година е доста по-голям – 2046 или с 170 места повече . Тенденцията за повишение броя на децата се записва също в детските ясли и в градините. През 2020 година местата в яслите са 938, а тази година те са 1032. В детските градини – през 2020 година са 1724, а в този момент – 1753.

По-големият брой на децата, някои от които родом от други градове в страната, само че избрали да учат в Бургас или такива, чиито фамилии са се завърнали от чужбина, наложи тази година да бъдат разкрити и шест нови паралелки в учебните заведения „ Васил Априлов “, „ Йордан Йовков “, „ Пейо К. Яворов “, „ Св. св. Кирил и Методий “, „ Константин Петканов “ и в „ Елин Пелин “.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР