Община Бургас отбелязва 100-годишнината от рождението наемблематичния майстор Георги Баев

...
Община Бургас отбелязва 100-годишнината от рождението наемблематичния майстор Георги Баев
Коментари Харесай

Бургас отбелязва 100 години от рождението на Георги Баев

Община Бургас отбелязва 100-годишнината от рождението наемблематичния занаятчия Георги Баев (09.11.1923 – 18.02.2007). Поредицата от събития, отдадени на художника,със забележителна следа в българското изкуствоще стартират с впечатляваща ретроспективна изложба„ Георги Баев. 100 години от рождението на художника ” в София.

Експозицията ще бъде публично открита на 21-ви март /четвъртък/ от 18:00 часавГалерия „ Академия “ наНационалната художествена академия.

За актуалната галерия са селектирани 42 произведения от цикъла „ Спомен “ и серията „ Бариери “, които наблюдават разнообразни интервали от творчество на огромния художник.

Ценителите на изкуството ще проследят развиването му с най-ранните графики от 50-те години („ Момче “ 1957, „ Рисунка “ 1957, „ Ателието “). Ще продължат пътуването си към 60-те, когато Баев изрично избира живописта за своетворческо верую („ Утро “ 1962, „ Лодки “ 1963). В изложбата не са пропуснати и творбите „ Пролетни нощи “ (1966 г.), „ Пране “ и „ Край колодрума “ (1967 г.), които професор Аксиния Джурова дефинира като:„ емблематични за развиването на българското изкуство тогава и през днешния ден “.

В експозицията са включени произведения от фонда на Бургаска, художествена изложба „ Петко Задгорски “ и сбирката на фамилията.

Изложбата ще гостува до 15-ти април.

Инициативата се осъществя от Oбщина Бургас в партньорство с Националнатахудожественаакадемия.

Георги Баев е знаково име в българското изобразително изкуство, обвързвано най-много с пейзажната живопис от втората половина на ХХ век. Роден е през 1924 година в Бургас. Завършва Националната художествена академия (1949 г.), компетентност „ Живопис “ при професорите Илия Петров и Дечко Узунов.

В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от директно прекопирване на натурата, ориентира се към нереалния лиризъм и условността на пейзажния откъс („ Мрежи “ 1974, „ Пейзаж в синьо “ 1975, „ Плаж “ 1979).

Към най-зрелия му интервал спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична креативна интензивност, в което морето става съществена тематика в творчеството му. Морският пейзаж на Баев изпъква измежду множеството обичайни тълкования на тематиката от други български маринисти с ненадейно ослепителен и кондензиран нюанс, с систематизирани и изчистени форми. Платната на Баев основават чувство за статичната хубост на морето, за близостта на по този начин мечтания небосвод.

Изпепеляващата пристрастеност, с която Баев работи идва от огнената мощност.

През 1983 година е подпалено ателието му унищожени са стотици произведения. Обгорелите платна, оживели след пожара припомнят, че смелостта във всяко време е тестване. В директен отзив на действителността последователно творбите на Баев стават трагични, появява се фигурата, паниката за индивида. Цветовете са плътни и наситени, носят мощно психическото звучене. Баев към този момент не рисува лодки и море, небе…, тъй като с тях е казалтова,което е належащо.Баев е изменен: „ Този пожар ме раздруса по този начин, че по-късно направих най-хубавата си галерия и то единствено за седем месеца…Когато съм ядосан и обезверен най-вече работя “. Тази галерия е мотивът през 1986 година Баев да стане притежател на Хердеровата премия на Виенската академия за изкуство. Представен е в 34-томния речник за изкуство на лондонското издателство „ Макмилън “.

Достигнал до мъдростта на остаряването, той се помирява със себе си и със света и се връща към оптимизма и светлината в по-ранното си творчество, само че към този момент обогатено от светоусещането на живота.

Георги Баев е народен представител в VII Велико национално заседание (1990 – 1991 г.).

Умира на 18 февруари 2007 година в Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР