Община Бургас е подготвила богата празнична програма по повод Националния

...
Община Бургас е подготвила богата празнична програма по повод Националния
Коментари Харесай

Бургас отбелязва с богата празнична програма 140 години от Освобождението на България

Община Бургас е подготвила богата празнична стратегия във връзка Националния празник на Република България - 3 март. Градските празнувания стартират на 2 март (петък) от 18.00 часа в Културен център " Морско казино ", зала " А. Г. Коджакафалията ", с откриването на галерия " 140 години свободна България ". В нея с експонати от фондовете си ще вземат участие Регионален исторически музей, Държавен списък - Бургас, Република България " П. К. Яворов ", БХГ " Петко Задгорски ".

На 3 март от 11.00 часа на пл. " Атанас Сиреков " ще се отслужи молебен за благоденствието на свободна България, след което тържествено ще бъде повдигнат националният байрак. От 11.30 часа стартират ритуалите за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Освободителя на Бургас - полковник Александър Лермонтов, паметниците на Руския санитарен пункт и починалите български възрожденци в Приморски парк и на съветските освободители до Съдебна палата.

Oт 12.00 часа " В възхвала на Свободата " на пл. " Св. св. Кирил и Методий " бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на зрелищен концерт-спектакъл " Ние, българите ", с присъединяване на отбор " Чинари ". Присъстващите ще имат опцията да получат юбилеен вестник, публикуван от Община Бургас по случай 140 от Освобождението и картичка с химна на Република България. Всеки ще може собственоръчно да изсече за спомен монета с българския лъв и надпис " 140 години Свобода ". Общината кани всички родолюбиви бургазлии да се включат и в огромно всенародно пеене на химна на Република България, както и в празнично хоро дружно с ПФА " Странджа ".

* Тази година в програмата се включва с празничен концерт и други съпровождащи събития екипът на БНР - Бургас.

Концертът се назовава " Аз съм българче свободно " и ще се организира със съдействието на Община Бургас, РУО - Бургас и Младежки културен център на 1 март от 18 часа в Дома на нефтохимика. В него ще вземат участие Гюлсюм Али и акробалет " Тиара ", Хорова школа " Милка Стоева ", децата от ЦДГ " Златното ключе ", Брейк клуб " Бляк стайл ", Танцово студио " Дюн ", КСТ " БУРГАС 1975 ", Фолклорен танцов отбор " Никола Гинов ", ВГ " Морски песъчинки ". Входът е свободен

Концертът е част от акцията на БНР - Бургас " 140 години независимост ", отдадена на годишнината от Освобождението на България от османско робство. Тя включва още:

- Ефирни рубрики;

- Състезание по история " Влез в час с БНР - Бургас " за учениците от XI и XII клас на Профилирана комерсиална гимназия Бургас, ППМГ " Акад. Никола Обрешков ", СУ " Св. св. Кирил и Методий ", ГРЕ " Г. С. Раковски " ;

- Конкурс за рисунка " Свободата и нейните герои " за възпитаници от 7 до 18 години.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР