С дългата си история, уникалните си характеристики и многобройните си

...
С дългата си история, уникалните си характеристики и многобройните си
Коментари Харесай

Екзотичните вкусове и неповторимите аромати на китайската кухня

С дългата си история, неповторимите си характерности и многочислените си стилове, китайската кухня е основна част от тяхната просвета. Традиционните китайски ястия са известни със своя цвят, мирис, усет, значение и външен тип . Поради голямата територия на Китай съществуват голям брой районни разлики в кухнята, обусловени от другия климат, история, локални съставки и традиции на хранене. Ето някои от най-известните китайски ястия, които можете да опитате:

Патицата по пекински е известно ядене, което се радва на международна популярност и се счита за едно от националните ястия на Китай. Пекинската патица се харесва поради тънката си и хрупкава кожа. Нарязаната на части патица по пекински постоянно се употребява с палачинки, сладостен бобен сос или соев сос с пюре от чесън.

Пилето Кунг Пао е прочут специалитет в Съчуан, известен както измежду китайците, по този начин и измежду чужденците. Основните съставки са пилешко месо, нарязано на кубчета, сушено чили, краставица и пържени фъстъци /или кашу/. В западните страни има и версия на пиле Кунг Пао, където пилето се покрива с царевично нишесте и се прибавят зеленчуци, сладко-кисел сос и пюре от чесън.

Сладко-киселото свинско месо има блестящо оранжево-червен цвят и апетитен сладко-кисел усет. В началото е имало единствено сладко-кисело свинско месо, само че с времето ястието е развило разнообразни версии с пилешко, говеждо или свински ребра.

Горещата тенджера е едно от най-популярните ястия в Китай, изключително в провинция Съчуан или Чунцин. Хората готвят и се хранят от вряща тенджера със чорба /бульон/ на газов/индукционен котлон в средата на масата, като към тенджерата има хранителни артикули и подправки. Тайните на горещата тенджера се крият в бульона, от който всички съставки получават своя мирис.

Ма По Тофу е едно от най-известните ястия в кухнята на Съчуан с над 100-годишна история. Състои се от бобени зърна дружно с малко мляно месо /свинско или говеждо/ в лют сос, подготвен от ферментирал черен фасул и чили паста. Ястието е кръстено на баба Чен, чийто лице било набраздено, откъдето идва името „ Белязана баба “.

Пърженият ориз е ядене, приготвено от пържен варен ориз и други съставки, като яйца, зеленчуци, морски блага или месо. Лесно е да се направи вкъщи, като се употребяват останки от месо или зеленчуци. Най-известният пържен ориз в Китай е пърженият ориз от Янджоу, който включва скариди, яйца и свинско месо на барбекю.

Xiaolongbao са тип баози /китайски пелмени на пара/, известни в Дзянсу и Шанхай. Те обичайно се подготвят в дребна бамбукова кошница, откъдето идва и името им. Най-често срещаният заряд е свинско месо, само че може да включва и говеждо месо, месо от раци, скариди, морски блага и зеленчукови пълнежи. Има специфичен метод за консумация на тези цялостни с бульон пелмени – можете да откъснете малко ъгълче от тестото и да изсмучете супата или да употребявате сламка за това.

С тези оферти ще можете да се насладите на разнообразието и благосъстоянието на китайската кухня в личния си дом.

Забравени кулинарни съкровища на българската кухня, които са извънредно забавни и вкусни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР