Община Брезово отбелязва празника на розата днес. Специални гости за

...
Община Брезово отбелязва празника на розата днес. Специални гости за
Коментари Харесай

Кметът на Община Брезово посрещна посланика и почетния консул на Италия за празника на розата

Община Брезово отбелязва празника на розата през днешния ден. Специални посетители за събитието бяха посланикът на Италия Джузепина Дзара и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, които направиха разходка из най-голямата розоварна на Балканския полуостров – тази в село Зелениково.

Почетните посетители бяха посрещнати от група гайдари и под звуците на национална музика ги закичиха гердан от рози. Дзара и Франческо не скриха приятната си изненада от топлото посрещане и до момента с българската просвета.

В постройката на розоварната ги приветства Емил Митов – индивидът с най-дълъг опит в розопроизводство и преправка на масло в България. Той описа пред TrafficNews , че поради оскъдните превалявания е минала една от най-тежките години, която помни за 32-годиния си стаж в сферата. " За сметка на това обаче този сезон розовото масло е отчело доста положителни индикатори ", добави той.



Митов срещна гостите на Община Брезово с историята на розоварната, датираща от 1957г. насам. Той акцентира, че в Брезовско се намира и една от най-старите дестилерии, която съществува от 1908г. Тя е монумент на културата и следва нейното възстановяване и възобновяване, разкри той.

Митов сподели на посланика и почетния консул къде се създават шестте продукта от роза Дамасцена. Уханието на цветя бе едно от най-впечатляващите неща за Джузепиха Дзара, която с огромен интерес изслуша елементи за процеса на преправка на красивата роза.

За гостите бе готова още една специфична изненада – те станаха очевидци на метода на маслоизвличане.



„ Днес открих Брезово - една част на България, където се развива доста забавно биоземеделие. Много е значимо за био разнообразието на Европа и света да запазим положителното качеството на храни и козметика “, съобщи пред TrafficNews посланикът на Италия Джузепина Дзара.

По-рано през денем тя и Джузепе де Франческо посетиха кметството на Община Брезово, където в границите на среща с кмета Христо Енков разясниха напредъка на района в земеделието и отглеждането на животни. Градоначалникът описа на гостите желанието да се построи и развие БИО промишлен парк в покрайнината, в който да се заложи на чистото и екологично произвеждане. Енков съобщи, че немски производители към този момент са показали интерес към Брезовско.



Дзара акцентира, че политиката за био произвеждане е доста значима и добави, че това е първият път, в който пристигам тук, само че следва да изследва какви са опциите за икономическо съдействие:

„ Помолих кмета на Брезово Христо Енков да показа Стратегията за развиване на Общината, с цел да стартираме дружно с италиански компании да преглеждаме опцията за съдействие посред ни “, добави след срещата тя.

Тя съобщи, че на 28 юни в университет Luiss Guido Carli в Рим ще се реализира показване на българската стопанска система пред Конфиндустрия Италия, проведено от Конфиндустрия България.

Предстои Община Брезово за означи празника през остатъка от деня с богата стратегия от музика, кукери и национални хора. В 18:00 часа ще се организира Празничен концерт на Централния площад в град Брезово с присъединяване на:
• Фолклорен оркестър „ Стара Загора “ с ръководител Неделчо Неделчев
• Кукерски състав – кв. Сушица, гр. Карлово с ръководител Георги Андонов
• ТС „ Старопланинска китка “ с худ. ръководител Гинка Тодорова
• ДГ " В.Благоева " - гр. Брезово
• Самодейци от НЧ „ Отец Паисий – 1876 “ – гр. Брезово

В 19:00 часа ще се извие и огромното празнично хоро.

Галерия:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР