Община Божурище упражнява безкомпромисен контрол върху изпълнението на проектите, без

...
Община Божурище упражнява безкомпромисен контрол върху изпълнението на проектите, без
Коментари Харесай

Кметът на Божурище: Упражняваме безкомпромисен контрол върху изпълнението на проектите

Община Божурище упражнява праволинеен надзор върху осъществяването на плановете, без значение от къде е финансирането за тях. Действащата нормативна уредба е съответна и не предстои на пояснение, а ние се придържаме само към нея. Всички материали по провеждането на публичните поръчки по двата стадия на бул. „ Европа “, плановете за тях, както и подписаните контракти са публично налични посредством профила на купувача на Община Божурище и всеки може да се запознае с тях.
Това написа във фейсбук профила си кметът Георги Димов във връзка оповестени изказвания в обществената мрежа за цената на втория стадий от реконструкцията и рехабилитация на бул. „ Европа “.
Той прецизира, че планът е с обсег сектор от км 1+800.22 до км 2+209.91. Общата му дължина е 410 м, а площта, която обгръща е 4900 кв.м. В нея се включва както целият габарит на улицата, който е изменчив по дължината й, по този начин и методите към всички улици, с които тя се пресича. В това число е и огромното кръстовище с ул. „ Мура “ (пред някогашния супермаркет Фреш). Общата стойност на контракта за строителство е 299 903,96 лева с Данък добавена стойност.
„ Изпълнението на всички стадии от реконструкцията и рехабилитация на бул. „ Европа “ се прави според направен работен план и включва съответни по тип и количество от проектанта действия. Това са: повреждане на съществуваща асфалтобетонова настилка; ров на земни почви; фрезоване на съществуваща асфалтобетонова настилка; софтуерно /нивелетно/ фрезоване на асфалтобетонова настилка; разкъртване на бетонови бордюри; повреждане на съществуваща трошенокаменна настилка; доставка и полагане на асфалтова примес, битум и компактен асфалтобетон; доставка и полагане на бетонови бордюри, покачване на шахти, ремонт и монтаж на пожарни хидранти; изработка на тротоар; изработка на естествени неравности по платното; доставка и полагане на хоризонтална маркировка; доставка и монтаж на общоприети рефлектиращи пътни знаци и подсилване на съществуващи “, показва кметът.
И прибавя, че публичните поръчки и на двата обекта са създадени според количествена сметка, част от работния план. Крайната стойност на всеки от тях е сложна и се образува на база единични цени и количества за всяка от дейностите в обсега на строителството.
Приемането на осъществената от изпълнителите работа и изплащането на стойностите по контракта се правят според действително изпълнено количество от съответните действия.
 Кметът на Божурище опроверга някогашен общински консултант с обстоятелства Кметът на Божурище опроверга някогашен общински консултант с обстоятелства
" След оповестената погрешна, подвеждаща и лъжлива информация от някогашния общински консултант Юлиян Методиев, както и настоящия общин...
„ За двата стадия от реконструкцията и рехабилитация на бул. „ Европа “ са направени актове за изпълнени натурални типове СМР, съпроводени със заменителни таблици, подробни количествено-стойностни сметки и ведомости. Актовете са подписани от проектанта, строителния контрол, строителя и възложителя. И за двата обекта актовете са на стойност доста по-малка от тази, на която е подписан контракта. Поради спецификата на всеки от стадиите, по време на осъществяването е настъпила промяна в някои от количествата.
Конкретно за стадий II, след отразяване на фактически изпълнените количества от всички действия по обекта и според гореописаните актове и протоколи, окончателната обща стойност на строително-монтажните работи по контракта е с към 50 000 лева по- дребна от тази, за която е подписан. Тази сума ще остане в бюджета на община Божурище. На последваща сесия на Общински съвет ще бъде препоръчано тези средства да се употребяват за реализация на различен план на територията на общината “, е прецизирал градоначалникът.
Разликата сред цената на контракта и цената на действително изпълнените действия за стадий I ще остане като неизплатена сума от Фонд „ Земеделие “.
Според него да се съпоставят двата стадия е извънредно несериозно, тъй като всеки от тях включва сектори с друга широчина и разнообразни по тип и количество действия - самостоятелни и съответни. Димов добавя, че най-обективен аршин за съпоставяне е единичните цени на дейностите, включени в двата обсега. А в тази ситуация те са съизмерими, даже по- ниски за стадий II, спрямо стадий I.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР