Община Благоевград влезе в истинска война с държавата за собствеността

...
Община Благоевград влезе в истинска война с държавата за собствеността
Коментари Харесай

Община Благоевград в ожесточен сблъсък с държавата за парк Македония! Кметът Стоянов: Няма да върнем парка! Ако някой се чувства ощетен да отнесе спора в съда

Община Благоевград влезе в същинска война с страната за собствеността на парк " Македония ". Министерството на районното развиване, посредством представителите на страната - регионалните шефове изиска паркът, добит с дългогодишни старания от военното министерство преди години, да бъде върнат още веднъж в благосъстоятелност на страната, мотивирайки се, че мероприятията, за които е възложен парцелът на Община Благоевград не са осъществени.

От своя страна кметът Илко Стоянов е безапелационен, че паркът е благосъстоятелност на Благоевград, на неговите поданици, на децата му, и няма да допусне общинската благосъстоятелност да попадне в ръцете на страната, при изискване, че са изпълнени всички инструкции на Министерство на регионалното развитие. Сблъсъкът се ожесточи през днешния ден, откакто от регионална администрация разпространиха следното известие, което идва ден преди митинга против дейностите на страната във връзка с парк Македония, разгласен за на следващия ден в 18 часа. Ето какво заяви регионалният шеф Стоян Христов:

С писмо от 14. 04. 2022 година на министъра на районното развиване и благоустройството, адресирано до регионалния шеф господин Валери Сарандев и до кмета на Община Благоевград – господин Илко Стоянов, Министерството указва, това оповестиха през днешния ден от регионална администрация -Благоевград, откъдето споделят:

Проверка по отношение на законността на постройките е осъществена през 2019 година, като констатацията на РДНСК- Благоевград е, че съществуващите в парцела три здания са нелегално преустроени и следва да се прекрати тяхното прилагане. Повторната констатация от осъществената инспекция от ДНСК- София през месец януари 2023 година още веднъж отбелязва, че постройките не са въведени в употреба и същите не следва да се употребяват на законово съображение.
В писмото на ДНСК от 18. 01. 2023 година се указва на Община Благоевград да не извършват строително-монтажни работи до издаване на позволение за градеж.
В нареждането на ДНСК- София не се лимитира достъпът до постройките, както и не се лимитира допускането на хора до тях. Не се не разрешава пребиваването на спортните клубове в пространствата, а се указва, че рискът от потреблението на противозаконни здания е напълно върху Община Благоевград.
Освен това посочените здания не съставляват спортни обекти по смисъла на общинската разпоредба, не са включени в листата на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им чартърен или прилагане. ".

Последва неотложен и безапелационен отговор-отпор от страна на кмета на регионалния център Илко Стоянов:

Уважаеми съграждани,

Относно публикувано прессъобщение от регионалния шеф за постройките в парк „ Македония “, в което се манипулират обстоятелства и се излагат лъжи, бих желал да кажа следното:

1. Във връзка с изложеното в писма от регионалните шефове Николай Шушков и Валери Сарандев, както и зам.-министри и министри от Министерство на регионалното развитие, с които се желае да бъде предаден в благосъстоятелност на страната парк “Македония ”, Община Благоевград неколкократно е заявявала, че парцелът е нейна благосъстоятелност и че е изпълнила всичките си мероприятия, заради което и неколкократно е отказвала да го върне.

При подобен спор за благосъстоятелност е редно претендиращият да потърси правата си в съда - нещо, което прави всеки български жител, когато се смята за ощетен.

В едно демократично общество страната е равна на всеки елементарен жител или на друга институция. Всяко друго деяние, като това, което беше подхванато, подухва асоциации с тоталитарна страна.

Така че, всичките искания на регионален шеф, зам.-министри и министри, следва да бъдат отнесени към самостоятелната правосъдна власт. Всичко останало е ощетяване на децата на Благоевград!

2. Съветвам регионалния шеф, когато цитира документи да я употребява в целокупност, а не да цитира случайно определени неща, извадени от подтекста. Посочената в прессъобщението инспекция, осъществена през 2019 година, е неотносима към сегашния проблем, защото с решение на Общински съвет, взето през м. октомври 2021 и следващи дейности, на 15.11.2021 ние приключихме процедурата, като бяха изпълнени всички инструкции на РДНСК. От този миг нататък постройките са изцяло законни.

3. Изложената в прессъобщението от регионалния шеф неистина, че ДНСК – София не лимитира достъпа до постройките, може да бъде открита в документа, прибавен под актуалната ми обява.

В тази връзка приканвам регионалния шеф към отговорно държание и към това да не популяризира неистинска информация, възползвайки се от функционалността и пълномощията, които има.

Очевидно задачата на тази неистинска информация е да бъдат излъгани хората, които сами потърсиха своите права. А това, че аз стоя до тях е въпрос на персонален избор, какъвто може да направи в този момент всеки един!

Така че, на следващия ден, 02.02.2023 година, от 18.30 часа, аз ще бъда при тях в парк “Македония ”.

Не аз изпратих ДНСК, не аз съм предизвикал, с каквото и да е деяние от страна на Община Благоевград актуалните събития. Позволих си да запазя собствеността на жителите на Благоевград не в моя персонална изгода, а в интерес на всички хора!

За следващ път желая да заявя:

Благоевград не е на кмета,

Благоевград не е на страната,

Благоевград е на хората!, споделя в изказването си благоевградският градоначалник.

В момента в парк Македония упражняват стотици деца- спортисти, неведнъж изправяли Благоевград и страната на крайници с достиженията си. Ако се отнеме опцията им да упражняват и се наложи да опразнят залите,съгласно напътствията на ДНСК бъдещето им в спорта остава застрашено, безапелационни са от общинска администрация.

Родители,треньори и спортисти, ангажирани с развиването им на следващия ден се събират пред регионална администрация в символ на противоречие и безапелационен митинг против дейностите на страната и в опит да спасят парк " Македония ". Община Благоевград се изправя в решителна борба против страната, с цел да опази собствеността си, а какъв ще е изходът от войната, ще разберем. Следим горещия проблем,очаквайте продължение.

П. Петрова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР