Община Благоевград има големи задължения и половината от бюджета ѝ

...
Община Благоевград има големи задължения и половината от бюджета ѝ
Коментари Харесай

Половината бюджет на Благоевград за 2020 г. вече бил изяден

Община Благоевград има огромни отговорности и половината от бюджета ѝ за 2020 година към този момент е изяден, разгласи в четвъртък кметът Румен Томов (независим, подсилен от БСП), съобщи БГНЕС.

Към 31 декември 2019 година общината имала отговорности от 13.86 млн. лв.. В сумата влизат заем към ОББ за 7.5 млн. лв., както близо 6.4 млн. лв. неизплатени суми по контракти със строителни, охранителни компании и други. От изявлението на кмета не стана ясно дали банковият заем би трябвало да се върне напълно през 2020 година

" При 23 млн. лични доходи излиза, че половината бюджет е " изяден " още преди да е почнала годината”, разяснява Томов.

Той изрази и подозрения за злоупотреби с заплащания от една от общинските компании - " Благоевград фест ", която следва да бъде закрита. Според Томов имало повтаряне на заплащания за едно и също нещо. Така да вземем за пример от бюджета на общината през " Благоевград фест " било платено на двама реализатори на фестивала " Франкофоли " веднъж 100 000 лв., и повторно още 70 000 лв.. С сходни дейности първичната сума за цялостната организация на " Франкофоли " през 2019 година повишена от плануваните 460 000 лв. на 1.72 млн. лв..

Отделно общината имала наложени наказания и за проблеми при осъществяването на европроекти. В тези случаи част от разноските по плановете би трябвало да се покрият от локалния бюджет. Томов изясни, че една от глобите била от 1.7 млн. лв. и била за плана за създаване на хранилище за боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР