Община Благоевград бе осъдена от млада майка заради отказ да

...
Община Благоевград бе осъдена от млада майка заради отказ да
Коментари Харесай

Община Благоевград бе осъдена от млада майка заради отказ да й плати за новородено бебе

Община Благоевград бе наказана от млада майка поради отвод да й заплати полагащите се средства за новородено бебе. Мотивът на общинската комисия - майката нямала непрекъснат и сегашен адрес в града, повече от 2 години преди раждането на детето.

Александрина Пандурска и брачният партньор ѝ преди година подали заявление, с което желали да получат полагащите им се 900 лева за първо дете, планувани по Наредбата за стимулиране на раждаемостта. След 6 месеца били сюрпризирани неприятно от новината, че не били утвърдени.

" Отказ, който в действителност не беше адресиран към мъжа ми, който е подал заявката. Там има титуляр, дали е майката или бащата, отводът беше изпратен до мен, което беше първия симптом, че нещо не са разгледали както би трябвало ", споделя Александрина пред Българска национална телевизия.

След получения отвод, Александрина се възползвала от правото си на обжалване и подала иск в съда.

" След 4 месеца се назначило дело, декември месец, на което отиде юристът ни, показа нашите причини и след 2 седмици имаше решение, че непозволено ми е отказана помощта и би трябвало да се преразгледа заявката, както и адвокатските възнаграждения да се поемат от общината ", споделя Александрина.

От община Благоевград, споделиха, че няма да апелират правосъдното решение и всички разходи по него ще бъдат платени, дружно със средствата полагащи се на майката.

" Има един противоречив миг в наредбата, който касае дали става въпрос за един или за двама родители. Когато разгледах нещата, останах на мнението, че този който апелира ще завоюва в съда. Така че аз също давах насоки в тази посока ",Илко Стоянов кмет на община Благоевград

След правосъдното решение, общинската комисия, която преглежда новите заявки на родители с първо дете, преглежда по-прецизно документите и пояснява наредбата по метода посочен от съда. Така издава и все по-малко отводи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР