Общи нивелачни линии вече свързват България и Северна Македония, съобщава

...
Общи нивелачни линии вече свързват България и Северна Македония, съобщава
Коментари Харесай

България и Северна Македония вече са с единна нивелачна мрежа

Общи нивелачни линии към този момент свързват България и Северна Македония, оповестява пресцентърът на Министерство на регионалното развитие, представен от Българска телеграфна агенция.

Те са осъществени по взаимен план на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели на Северна Македония. Проектът е изпълнен за по-малко от година в следствие от Меморандума за съдействие в региона на главните геодезически действия, картографията и кадастъра на недвижимите парцели, геоинформатиката и инфраструктурата за пространствени данни, подписан през 2018 г.в Струмица, написа в известието.

По плана е обезпечена съгласуваност на двете страни по 3 гранични връзки: Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " - Деве Баир; Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково " - Делчево; Граничен контролно-пропусквателен пункт " Златарево " - Ново Село. Изпълнението му е било регистрирано на двустранна среща в Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София. В нея са взели участие заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, изпълнителният шеф на АГКК Виолета Коритарова и основният секретар на организацията инж. Весела Тодорова. От Република Северна Македония участваха Борис Тунджев - шеф на Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели, Саша Димески - държавен консултант в АКНИ, и Златко Србиноски от Геодезическия факултет в Скопие.

Нивелачната мрежа съставлява цялост от точки, материализирани посредством репери, върху които се правят измервания за установяване на височини. Данните се употребяват в практиката на геодезията, геодинамиката, геофизиката, океанологията, хидрологията и други области, свързани с височинни избрания и имат директно отношение към капиталовите планове. Нивелачните репери от държавните нивелачни мрежи I и II клас са включени в Обединената европейска нивелачна мрежа (UELN). Височинната система е главен детайл от Българската геодезическа система 2005, която се преизмерва от време на време за интервал не по-дълъг от 20 - 25 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР