Обществото очаква от нас принципни промени в управлението на горите,

...
Обществото очаква от нас принципни промени в управлението на горите,
Коментари Харесай

Стартира първото заседание на работната група за изменение и допълнение на Закона за горите

Обществото чака от нас кардинални промени в ръководството на горите, които да подсигуряват, че ще ги употребяваме по публично потребен и транспарантен метод. Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов по време на първото съвещание на работната група за правене на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за горите, което се организира в Министерство на земеделието и храните. Той посочи, че измененията са в осъществяване на уговорките за законодателни начинания, които са част от Управленската стратегия на страната ни за интервала юни 2023 до декември 2024 година Заместник-министър Маринов съобщи, че главната смяна е обособяването на Изпълнителната организация по горите като независима Държавна организация по горите.

Той заяви, че ще бъдат проведени срещи с всички заинтригувани страни в определени райони в страната. „ Идеята за отделянето на ИАГ от Министерство на земеделието и храните е от 3 години. През 2022 година не съумя да бъде осъществена и да се изготви законопроект. Темата е извънредно значима и виновна и би трябвало да има баланс на всички ползи. Надявам се, че ще успеем да я завършваме ", уточни заместник-министър Маринов. Той изрази вяра, че националната инвентаризация, която също е включена в управническата стратегия на страната, ще откри място в новия Закон за горите. " Трябва да търсим и решение на казуса с горите в земеделските територии, тъй като той е от извънредно значение за бранша ", добави заместник-министърът.

В полемиката взеха присъединяване националният представител Васил Тодев, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по горите инж. Стоян Тошев, шефове на държавни предприятия в страната и Регионални дирекции по горите, представители на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна организация по горите, Лесотехническия университет, Съюза на лесовъдите, браншови и неправителствени организации от горския бранш.

Всички заинтригувани страни ще могат в 14-дневен период да изпращат своите оферти за структурата и функционалностите на новата Държавна организация по горите. Становищата и мненията ще бъдат систематизирани от работната група, а по-късно ще бъде извършено съвещание, на което ще бъдат прегледани детайлно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР