„Обществото намери нов повод да се намрази – войната в

...
„Обществото намери нов повод да се намрази – войната в
Коментари Харесай

Харалан Александров: Запевчикът на русофилите ги води към тоталитарен комунизъм, Западът не прецени маниакалната идеология на Путин

„ Обществото откри нов мотив да се намрази – войната в Украйна. Това е в резултат на последните две години, които прекарваме в условия на обществен, културен и психо-емоционален регрес… Има хора, които реализират еднаквост през ненавист, имат природата на балони. Идентификацията минава през това, че имаме общ зложелател, а не през това, че се харесваме “.

Това разяснява пред БНР общественият антрополог доцент Харалан Александров. И уточни, че „ в условия на война и на дълбока рецесия да си самичък e рисково, само че примитивната група става значима и хората абдикират от своята самостоятелност, от способността да мислят със личния си разум, и избират да мислят с мозъка на примитивната група “.

" Западът се провали трагично. Не съумя да оцени психопатните трендове, способността за декаданс, напускането на рационалното и връщането към примитивното в тази ситуация с маниакалната идеология на Путин за Евразия. Всичко това се случи поради самовлюбеност и постлиберална фикция, че всички ще живеем постоянно и щастливо и ще се държим за ръце. Тепърва би трябвало да се проучва този неуспех на демократичната политика. Как можело огромна част от българите да се разпознават с явен изверг? Отговорът постоянно е в неуспеха на моралната социализация. Голяма част от българите не могат да вършат рационални преценки. Тези, които са решили да са с русофилите, си имат запевчик, който им споделя „ приятели, дайте бодро да вървим и да развяваме аленото знаме ". Това е културата на тоталитарния комунизъм, която не ни е напуснала ", сподели още Александров.

„ Когато има положително водачество, то удържа гравитацията, която се пробва да ни смъкна към примитивното и разрушителното. Когато живеем в обърканост, започваме стихийно да се оглеждаме за група, която да ни опази. В България тази група е на фамилен принцип, това е интелектуален и разумен развой. Става невъзможна позицията на рационална преценка “. Доц. Александров добави, че „ самовлюбената себевтренченост на Запада с неговата постлиберална фикция за ярко и богато бъдеще, както и напускането на рационалното, са аргументи да не се догледа психопатната наклонност, способността за декаданс, връщането към примитивни и маниакални идеологии от страна на Владимир Путин “.

„ Отказът да сме по отношение на човешката природа, отводът да мислим, да сме по отношение на примитивните и разрушителни неща, ни прави трагично неподготвени за това, което ни се случва “. По думите му огромна част от българите не са в положение да вършат рационални преценки и мислят с мозъка на групата - „ това е неуспех на моралната социализация “. „ Огромна част от българите имат идентификация с жертвата, това е по исторически и по персонални аргументи. Опитът, който има поколението, израснало през Прехода, е, че измененията водят до загуби. Рефлексът е да се скрием, с цел да ни подмине неприятното “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР