Обществото и всеки отделен български граждани все повече се убеждават,

...
Обществото и всеки отделен български граждани все повече се убеждават,
Коментари Харесай

Стоев: Промените в Конституцията са необходими, за да гарантираме независимостта на съдебната власт

Обществото и всеки обособен български жители от ден на ден се убеждават, че са наложителни дълбоки промени в Конституцията, с цел да подсигуряваме независимостта на правосъдната власт. Това сподели в коментар за Българска телеграфна агенция Стою Стоев, ръководител на парламентарната комисия по правни въпроси и депутат от групата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “. 

 

„ Чисто концептуално, ние сме разписали нашите хрумвания, само че сега ги обсъждаме с всички парламентарно показани партии и групи, тъй че да можем, откакто минем първичния кръг от съвещания, да излезем с един по-консолидиран план “, уточни Стоев за възможните бъдещи промени в главния закон на страната. 

 

Отказ на някои партии да вземат участие в полемиката

 

„ За страдание, сътрудниците от Българска социалистическа партия отхвърлиха присъединяване в подобен вид формат, което, съгласно мен, не е доста отговорно по отношение на българските жители. Промените в Конституцията би трябвало да убедят цялото българско общество, а представителите на българското общество са парламентарно показаните партии и техните парламентарни групи. Надявам се сътрудниците от Българска социалистическа партия да се включат, тъй като е значимо и не касае кой е съпротива и кой е ръководещо болшинство, а визира всички “, счита ръководителят на правната комисия.

 

Представяне на предлагането след първия стадий на диалозите

 

„ След като минем този първи стадий, ще представим законопроекта за изменение в Конституцията, с цел да може всички потенциали в България да се произнесат по него “, увери Стоев. 

 

Фигурата на основния прокурор

 

По думите на Стою Стоев фигурата на основния прокурор и нейните пълномощия се е трансформирала в централна и най-обсъждана тематика. 

 

„ Това е централна тематика, която се дискутира, тъй като се виждат дефицитите, които има в Конституцията по отношение на пълномощията на тази фигура. Основният проблем, който би трябвало да дискутираме, е по какъв начин да ограничим пълномощията на основния прокурор, тъй че да няма деформиране в правосъдната власт, каквото се получава. В момента сме в нормално Народно заседание и от неговата подготвеност е единствено да ограничи пълномощията на основния прокурор. Премахването на тази фигура обаче е значима тематика, която е нужно да се дискутира. Все отново обаче това е от компетентността на Велико Народно заседание, тъй че дано се концентрираме върху ограничението на пълномощията на основния прокурор “, разяснява Стоев.

 

Според Стою Стоев има политическо въздействие във Висш съдебен съвет

 

Председателят на Комисията по правни въпроси счита, че във Висшия правосъден съвет има политическо въздействие. Според Стоев доказателство за това са бързината на решението, с които Прокурорската гилдия на кадровия орган в правосъдната власт дефинира за изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, откакто Иван Гешев беше отхвърлен от поста. 

 

„ През последния месец се онагледи чувството у всички български жители, че има политическо въздействие в правосъдната власт “, счита Стоев.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР