Общественото обсъждане на проекта за Бюджет 2023 на София бе

...
Общественото обсъждане на проекта за Бюджет 2023 на София бе
Коментари Харесай

Фандъкова не дойде на дебата за последния си бюджет като кмет

Общественото разискване на плана за Бюджет 2023 на София бе квалифицирано да мине умерено и делово. Началото бе в 14 ч. и не бе комфортно за работещите и пристигналите жители в пленарната зала на ул. " Московска " 33 бяха към 30-ина. Вътре имаше повече общинари от екипа на кмета Йорданка Фандъкова (самата тя не присъства), общински съветници, най-вече от ГЕРБ-СДС и районни кметове. Обсъждането бе в този момент, в края на август, тъй като едвам преди месец бе признат държавният бюджет и това наложи закъснението.

В първите два часа беше регистриран бюджетът за 2022 година След 16 ч. стартира същинското разискване на новия с показване от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Предложени са рекордните 2.55 млрд.лева, като покачването с над 450 млн.лева от предходния е поради по-високите приходи от страната - 1.071 милиарда лв., което е с 304.8 млн. лв. повече, в сравнение с държавното управление е дало на София през 2022 година - 766.6 млн. лв. (подробности виж тук), посочи той. След това думата взе ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ, който показа опасенията си, че поради идните локални избори на 29 октомври бюджетът може да не бъде подсилен от опозицията и по този начин да се блокира финансирането на градския превоз.

След Георгиев въпрос зададе Симеон Колев, общински консултант от ГЕРБ. Веднага му бе отговорено от зам.-кмета Барбалов. После Георгиев отново взе думата, този път да захапе претендент кмета на обединението " Обединени за София " Васил Терзиев - за какво не бил на разискването.

" Общественото разискване на бюджета е за жителите - да задават въпроси, а не общинските съветници ", репликира Бойко Димитров, общински консултант от " Демократична България ". Гражданите се окуражиха и завдигаха ръце.

Благовеста Кенарова предложи да провежда пътешестване на общинарите, с цел да видят с очите си по какъв начин наподобява кв. Драгалевци, където живее. " Мирише извънредно, само че няма стандарт за равнището на разрешена миризма и ние не можем да се защитим ", съобщи тя. Боклукът на нейната улица не се събирал, в уеб страницата на Столичния инспекторат се водели 19 кофи за отпадък, а в действителност били 7. Жената живее единствено със брачна половинка си и заплащат близо 600 лв. такса боклук. Тя писала до общината и до Столичния инспекторат - не й дали отговор. Накрая общинската съветничка от " Демократична България Грети Стефанова отправила запитване до Фандъкова и тогава било отговорено. Нокакто се оказа, със сбъркани данни, разяснява жителката на Драгалевци.

" Приходите от такса боклук са 261 млн.лева, което е съизмеримо със средствата по европейски планове - 295 млн.лева. За администрацията, която ръководи отпадъците са заделени 73.58 млн.лева, което е 32.5% от приходите, пресметнала тя. Този разход за администрацията не подхожда на успеваемостта, с която се ръководят битовите боклуци на София, обърна се Кенарова към зам.-кмета по финансите Барбалов. Той живо се заинтересува от високата такса боклук, която заплаща нейното домакинство, тъй като не била присъща за Драгалевци. За високите разноски за администрацията, ръководеща отпадъците малко изясни, че посочените " разноски не са административни ".

Тъкмо на трибуната се качи основният проектант на София Здравко Здравков за своята презентация и думата изиска жител от регион " Студентски ".

" В едно каре има 40 крана, строителни! Това е в " Малинова котловина " сред бул. " Симеоновско шосе " и улиците " Живко Сталев ", " Иван Странски " и " Едуард Попов ". Допреди четири години там имаше единствено един магазин " Фантастико " и един " Кауфланд ", останалото беше поле, зеленина. Сега блоковете никнат като гъби и са толкоз близо един до различен. Ул. " Проф.Боян Боянов " бе стартирано да се построява и остана незавършена. Ако по този начин продължи да се уплътнява това каре, ще изчезнат и незавършените улици ", предвижда жителят. " Там учебно заведение няма, нито медицински център, единствено блокове ", обърна се той към арх.Здравков.

Отговор не последва, само че зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов отиде при жителя и беседва уединено с него.

За обществената политика на общината и нараснал ли е бюджетът на този бранш, попита Весела Тончева, както и дали ще се строят общински жилища и ще се ремонтират ли старите преди да се нанесат в тях нуждаещите се хора.

Няма планувани средства за настоящ ремонт на тези жилища, само че при тежки случаи са обезпечавани средства, отговори Барбалов. Няма стратегия на общината за жилищно строителство, само че " имаме процедура в последните години за обезщетение посредством жилища, което е работещ вид ", добави той.

Малкото софиянци, които участваха на разискването питаха за ремонт на квартални учебни заведения, за нощния градски превоз, за велоалеите, които по този начин и не се построяват и не се свързват, за входовете към Северната дъга, които не работят.

Проектобюджетът за 2023 година ще бъде гласуван на сесията на СОС на 14 септември, разгласи Георгиев. Дотогава някои от направените оферти на публичното разискване може да бъдат прегледани и включени в финансовата стратегия. Повечето жители бяха с настройката, че посочените проблеми ще би трябвало да се вземат решение през идващия мандат на общината.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР