Общественото мнение във Франция, Германия, Италия и Великобритания все повече

...
Общественото мнение във Франция, Германия, Италия и Великобритания все повече
Коментари Харесай

Проучване отчете отдесняване в Западна Европа

Общественото мнение във Франция, Германия, Италия и Англия от ден на ден се измества надясно. Това сочи изследване, чиито данни разгласява през днешния ден Фондацията за политическа иновация (Фондапол), съобщи Франс прес.

" Политическото самопозициониране по оста ляво-дясно демонстрира, че електоратите в Европа се отклоняват в дясна посока (...) Във Франция работят мощни трендове към одесняване ", се споделя в разбора.

Година преди изборите за президент във Франция " целият въпрос е да разберем дали това ново равнение надясно ще е в интерес на една ръководеща десница или на крайнодесните ", прибавя фондацията.

За пет години делът на французите, избрали дясната част на политическата шахматна дъска, " непрекъснато е нараствал и от 33 на 100 през 2017 е достигнал 38 на 100 през 2021 ", прецизира проучването.

През същия интервал делът на френските жители с леви убеждения е останал постоянен (25 на 100 през 2017 и 24 на 100 през 2021 г.).

" Проучването постанова също извода за неудача на левицата ", обобщават създателите, съгласно които " тя към този момент от години не съумява да наложи някаква групова визия ".

Колкото до миграцията, 63 на 100 от французите декларират, че са срещу отварянето на страната, а 62 на 100 - че ислямът " съставлява опасност за Републиката ".

Страхове, които споделят 81 на 100 от симпатизантите на десницата против 45 % от симпатизантите на левите сили.

Изместване вдясно се установи и във всяка от изследваните европейски страни - десни възгледи имат 44 на 100 от италианците (срещу 31 на 100 с леви убеждения), 40 % от британците (срещу 25 % с леви нагласи), 38 % от французите (срещу 24 % с леви нагласи), 36 на 100 от германците (срещу 26 на 100 с леви нагласи).

Проучването е осъществено от социологическия център " Ъпиниън уей " във Франция, Германия, Италия и Англия през януари-февруари т. година с присъединяване на 7603 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР