Обществеността има седем възможности за избор на градски бъг на

...
Обществеността има седем възможности за избор на градски бъг на
Коментари Харесай

От колчетата на Графа до съборения жп завод - кой е градският бъг на годината

Обществеността има седем благоприятни условия за избор на " градски бъг на годината " - една от категориите в състезанието в годишните награди на платформата за архитектурна рецензия и журналистика WhATA за 2019 година

Всички категории и номинации за архитектурни награди вижте тук.

Номинациите са оповестени през вчерашния ден, а срокът за гласоподаване е 31 януари. Номинациите и премиите се дефинират от журито на платформата, което всяка година от 2010 година насам ги афишира във витуралното пространство, като публиката може да отличи своя любимец онлайн.

 От колчетата на Графа до съборения жп цех - кой е градският бъг на годината
© Георги Кожухаров

" Колчетата на Графа и несподелените български улици " води листата на номинираните явления в градската среда. " Честно, не чакахме драмата с ограничителите по " Графа " да свърши по този начин. След всички гранитни кубове и призми стигнахме до избор сред стоманени " габъри " и обичаните чугунени колчета (a.k.a. " боларди " ) и в последна сметка бяха определени колчетата. И по този начин пропуснахме шанса да получим първата споделена улица в България ", разясняват основателите на състезанието. Миналата година за " градски бъг " беше разгласен ремонтът на ул. " Граф Игнатиев ", където точно са ситуирани въпросните колчета.

 Небостъргачът
© Велко Ангелов

Небостъргачът " Златен век "

Случаят " Златен век " - замразеният небостъргач в софийския кв. " Лозенец " е препоръчан за гласоподаване поради политическия скандал към парцелите на властта, в които попадна строителната компания " Артекс " и придружилия го спор легален ли е планът. Делото по проблема във Върховния административен съд е планувано за края на март 2020. Въпросът е, в случай че " Златен век " се окаже легален, това по-малко нездравословен за градската среда ли ще го направи, питат членовете на WhATA.

 Строежът на Детската болница в София.
© Цветелина Белутова, Капитал

Строежът на Детската болница в София.

Казусът към Детската болница в София е дълъг и се изяснява мъчно. За момента обаче от него губим всички - това е късата обосновка на третата номинация. Правителството отпусна 95.4 млн. лв. за дострояването на постройката - порутен градеж, зарязан преди повече от 30 години и избран за унищожаване от Столична община през 2011 година

Всяка година в тези награди участва по някоя излишно съборена постройка. През тази година това е Железопътният цех зад Централна гара в София, излишно опустошен през ноември.

Но освен тя. Кино " Полтава " във Велико Търнов о беше една от най-характерните здания в центъра, само че бе съборена, с цел да отвори място за мол. " Завършено през 1974 по план на арх. Таньо Белев, киното беше соц интерпретация на търновското средновековие, само че носеше нещо и от духа на Луис Кан със своите едри, монолитни форми, изявени арки и тухлена обшивка. Като всяко сходно кино в един миг и това затваря порти и е превърнато в битпазар от магазини, заведения за хранене, дискотека, бинго. Забележителните тухлени фасади стартират да се разрушават, опасани от грозни тенекиени навеси, вътрешности от въздуховоди и струпеи от климатици. Малко бяха кино постройките с толкоз характерна архитектура у нас. Сега на мястото на " Полтава " ще се строи търговски център. А ние ще продължим да мечтаем в миналото някой вложител да поеме риска и да опитва да реконструира наследството, вместо просто да го бута ", се споделя в претекстовете за номинацията.

 Резиденция
© http://buildingoftheyear.bg/

Резиденция " Диневи Лозенец ". Проектът взе участие в състезанието " Сграда на годината ", откъдето е фотографията, само че не завоюва.

" Резиденция Диневи Лозенец " на площад " Велчова завера " в София е включена в отрицателната селекция, тъй като е " зле пропорционирана, със скандални разпределения и изразителен мирис на дубайски кич ".

 Историческият парк край Варна. Стойността на плана е към 250 млн. лева, а площта, върху, която би трябвало да бъде построен паркът, е 500 дка, като 9 от тях ще са езеро.
© Спас Спасов

Историческият парк край Варна. Стойността на плана е към 250 млн. лева, а площта, върху, която би трябвало да бъде построен паркът, е 500 дка, като 9 от тях ще са езеро.

В края на юни във варненското село Неофит Рилски отвори порти рекламираният като максимален " Исторически парк " в света, част от огромна туристическа самодейност. Дошлите на откриването обаче се оказаха на строителна площадка. Оказа се, че сдружението, което стои зад парка, набира пари след издаване на 1 млн. акции, които обаче не се оферират обществено на фондовата борса. Разследване на " Капитал " сподели съмнителни схеми за привличане на нови акционери, въпреки изпълнителният шеф Ивелин Михайлов да твърди, че компанията не продава акции, а набира съдружници. (Фотогалерия от откриването вижте тук). Когaто някой тръгне да подвига многометрови скулптури на тракийски стрелци на входа на чисто нов Дисниленд, цялостен с подправени замъци, конгреси, базилики и гробници, постоянно има нещо гнило, разясняват основателите на състезанието в обосновката си да предлагат и този обект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР