Общественият съвет към ЦИК съветва избирателите, които ще гласуват с

...
Общественият съвет към ЦИК съветва избирателите, които ще гласуват с
Коментари Харесай

Общественият съвет на ЦИК: Сгъвайте бюлетините два пъти

Общественият съвет към ЦИК поучава гласоподавателите, които ще гласоподават с машини на 2 април 2023 година, да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на СИК за слагане на щемпел и да я пуснат в транспарантната урна.

В своите Методически инструкции ЦИК не е показала или предложила по какъв начин тъкмо да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на гласоподавателя, а по малките екрани бе показвано еднократно прегъване.

Досега методът на сгъването не беше значим, тъй като разписките от машините се пускаха по предписание в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в транспарантни урни, както и хартиените бюлетини.

Опитът от последните избори (02.10.2022) демонстрира, че в някои секции, където по неточност са били поставени транспарантни кутии за разписките от машинното гласоподаване, при еднократното им прегъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на гласоподавателя.

Общественият съвет към ЦИК напомня, че за хартиените бюлетини ЦИК предлага да се сгъват по два пъти точно за да не се разкрие вотът на гласоподавателите. А тези бюлетини са много по дълги и необятни
Всичко за Вашата сватба
от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласоподаване да сме също по този начин внимателни.

Затова Оценка за съвместимост към ЦИК предлага на гласоподавателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е задоволително, с цел да се постави щемпел. Ако от СИК възразят, че мястото не им е задоволително – първо да сложат печата и след това гласоподавателят да си я сгъне още един път.

Общественият съвет приканва всички жители за всеобщо присъединяване на изборите на 2 април без значение от метода на гласоподаване, който ще предпочетат. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg