Общественият доставчик Булгаргаз очаква цената на газа за октомври да

...
Общественият доставчик Булгаргаз очаква цената на газа за октомври да
Коментари Харесай

Булгаргаз очаква газът за октомври да е по-евтин от обявеното. Газпром все така не отговаря

Общественият снабдител " Булгаргаз " чака цената на газа за октомври да е по-ниска от оповестената. Благодарение на срутва на цените на тържищата, специалистите на сдружението считат, че за потребителите у нас цената може да падне с нови 9 лева до малко под 240 лева на мегаватчас. 

Това разгласи през днешния ден пред бТВ новата директорка на компанията Деница Златева. Припомняме, че първичните планове демонстрират, че за октомври синьото гориво ще коства към 248 лева, което е спад с 30% по отношение на септември. Макар служебното държавно управление и президентът Румен Радев да настояват, че спадът се дължи на дейностите им, истината е, че " отпущането на примката " е поради започването на работата на интерконектора с Гърция, през който ще влизат всички количества азерски газ на цената по дълготрайния контракт - на процедура най-ниската цена в света сега. 

Не стана ясно и за какво се чака понижението с още 9 лева По принцип договорите се с снабдители се фиксират все още на подписването и не би трябвало да имат отношение към тържищата по-късно. 

Златева разяснява и оповестените през вчерашния ден търгове за доставка до края на годината и за 10-годишни доставки. 

" Вчера обявихме стартирането на четири търга за доставка на полутечен газ – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 година и един извънредно стратегически 10-годишен търг, в осъществяване на решението на служебното държавно управление за увеличение на потенциала на бъдещия терминал в Александруполис ", изясни тя. 

Интерес към търговете имало. Тя разясни, че търгът за ноември би трябвало да завърши на 4 октомври, търгът за декември на 18 октомври, годишният на 4 ноември.

Разбира се, не бе подмината и тематиката  за реактивирането на контракта с " Газпром ", каквото желание имаше служебният министър Росен Христов. Деница Златева сподели, че отговор от руснаците  все още няма и за следващ път влезе в несъгласие с министъра, който преди два дни пред бТВ разгласи, че имало един отговор, само че сега руснаците си взели " тайм навън ". 

Според шефката на " Булгаргаз " даже " Газпром " да не отговори, сдружението щяло да обезпечи задоволително газ за зимата. Продължава да не излиза наяве за какво тогава връщането към несигурната съветска компания бе оповестено като " неизбежно ". 

„ Булгаргаз “ към момента има настоящ контракт с „ Газпром “ до края на 2022 година, ние, като изрядна страна по контракта, продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден поръчки за контрактуваните дневни количества, получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме дейности да получим остатъчното количество природен газ по контракта, само че за нас е извънредно значимо да осигурим сигурни и надеждни доставки ", приключи Златева. 

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР