Обществената телевизия ще излъчи премиера на опера-ораторията „Кирил и Методий“,

...
Обществената телевизия ще излъчи премиера на опера-ораторията „Кирил и Методий“,
Коментари Харесай

БНТ с празнична програма за 24 май

Обществената телевизия ще излъчи премиера на опера-ораторията „ Кирил и Методий “, церемонията „ Питагор “, тематични филми, измежду които документалните ленти „ МаксимУмът “ и „ Пътят на светлината “. Предаванията „ Култура.БГ “, „ Последният печели “ и „ Библиотеката “ ще бъдат с празнични броеве

За Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, публичната телевизия е подготвила специфична празнична стратегия. Освен концерт-спектакъла „ На 24 май с Българска национална телевизия “, който ще стартира в празничния ден незабавно след централна емисия вести, Българска национална телевизия ще излъчи международната премиера на опера-ораторията „ Кирил и Методий “ документални, поредност от игрални филми, церемонията „ Питагор “. Предаванията „ Култура.БГ “, „ Последният печели “ и „ Библиотеката “ са със специфични броеве, отдадени на националния празник.

„ КУЛТУРА.БГ “ - 11:00 ч.

В празничното издание, посетители на Димитър Стоянович ще бъдат младата поетеса Димана Йорданова и артистът Боян Арсов, които ще споделят визията на младите актьори за традициите и културата ни през днешния ден. Проф. Цочо Бояджиев от СУ ще опише по какъв начин съумява да преведе на наличен език за млядата публика най-високите мостри на международната просвета и философия. От Франция ще се включи Мари Врина-Николов (носителката на премията за превод присъждана от Сорбоната - „ Етиен Доле “ 2021 г.), превела на френски едни от най-големите имена в актуалната и класическа българска литература. Александра Гюзелева ще се включи от Народния спектакъл „ Иван Вазов “, от където ще се излъчи празничен концерт-спектакъл „ На 24 май с Българска национална телевизия “ от 20:30 ч. Диана Благоева от Институт за български език към Българска академия на науките ще показа най-новия „ РЕЧНИК на новите думи в българския език “, от първите две десетилетия на XXI век.

ЦЕРЕМОНИЯ „ ПИТАГОР “ - 18:00 ч.

Церемонията „ Питагор “ - награди за принос в науката на Министерство на образованието и науката има дългогодишна история и показва одобрени и млади учени, колективи и компании, ангажирани със значими публични провокации и по-доброто бъдеще на България.
Звездни посетители на значимото събитие ще бъдат Деси Добрева и квартет „ Дестини “, а домакини на церемонията са водещата на правенето „ Библиотеката “ Анна Ангелова и водещият на предаването „ 100% будни “ - Стефан А. Щерев.

„ ПОСЛЕДНИЯТ ПЕЧЕЛИ “ - 19:00 ч.
Забавно-познавателното шоу „ Последният печели “ ще предложи на феновете на Българска национална телевизия 1 своето особено празнично издание. В конкуренция за успеха ще се състезават специалист-филолог и трима шефове на учебни заведения. Въпросите, несъмнено, са насочване към разнородни сфери на знанието, само че акцент са писмеността и словото. Зрителите ще си напомнят кои са огромните български писатели-класици, забавни обстоятелства за писмеността и нейните основатели, ще научат някои любопитни сведения за известни създатели.

ОПЕРА-ОРАТОРИЯ „ КИРИЛ И МЕТОДИЙ “ - 21:30 ч. (премиера)
На 24 май, от 21:30 ч., Българска национална телевизия 1 ще излъчи премиера на опера-ораторията „ Кирил и Методий “ от световноизвестната българска композиторка Живка Клинкова. Продукцията е дело на Софийската опера и балет и е в чест на 40-годишнината от оповестяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел II.

„ БИБЛИОТЕКАТА “ - 23:00 ч.
На 24 май от 23:00 ч., културно-литературното предаване „ Библиотеката “ с водещ Анна Ангелова ще се излъчи от Националната библиотека „ Св. св. Кирил Методий “, с цел да опише за нейните съкровища и дългогодишна история. Гости в изнесеното студио ще бъдат знакови български писатели, които ще разкрият, какво свързва духа и езика през днешния ден. А за край феновете ще схванат по какъв начин чужденците учат български и кои са най-трудните и най-красивите думи за тях.

ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ - 22 – 24 май
По мотив националния празник, Българската национална телевизия слага необикновен акцент върху филмовата си стратегия в дните към и точно на 24-ти май.

В събота /22 май/ от 14:00 ч. по Българска национална телевизия 1, феновете могат да си напомнят телевизионния спектакъл „ Албена “ /България, 1968 г./, по едноименния роман на Йордан Йовков от цикъла „ Вечери в Антимовския хан “. Историята на любовта сред хубавата Албена и воденичаря Нягул, при който мъжа ѝ е аргатин, е пресъздадена от актьорите Мариана Аламанчева, Стоян Гъдев, Васил Михайлов, Петър Слабаков, Сотир Майноловски, Петър Гюров, Николай Николаев, Иван Налбантов, Никола Динев, Кирил Янев, Владо Русинов, Сашо Симов, Владимир Николов, Йорданка Цанева, Люба Алексиева, Иванка Даковска, Румяна Бочева и други Режисьор е Магда Каменова, а оператор Алеко Кузов. Екранизацията отбелязва и 80 години от рождението на актрисата Мариана Аламанчева.

В неделя и понеделник /23 и 24 май/ от 13:25 ч., БНТ1 ще излъчи игралния филм в 2 елементи – „ БОРИС I “ /България, 1984 г./. В ролята на Княз Борис I феновете ще видят незабравимия Стефан Данаилов, който ще преведе българите през „ Покръстването “ (част 1) и „ Слово за буквите “ (част 2). Филмът е отличен с поредност награди - „ Златна роза “ /1984 г./;, премията за постановка на Борислав Шаралиев, премията за сюжет на Анжел Вагенщайн, премията за операторска работа на Венец Димитров; премия за костюми и сценография.

В неделния ден /23 май/ от 16:00 ч., Българска национална телевизия 1 ще излъчи документалния филм „ МаксимУмът “ /България, 2021 г./ в памет на шефа на Българска телеграфна агенция - Максим Минчев. „ Той е един от най-умните и мъдри хора, които съм срещала “, споделя режисьорът Евгения Косева. Пред камерата на операторите Кристиан Минчев и Красимир Михайлов приказват четирима негови другари - Соломон Паси, Георги Лозанов, Кирил Вълчев и Георги Милков. В лентата ще се покажат фотоси и фрагменти от богатия персонален списък на самия Максим Минчев, от неговите пътешествия в над 140 страни, както и от срещите с български медии.

Навръх националния празник /24 май, понеделник/ от 12:30 ч., Българска национална телевизия 1 ще излъчи документалния филм „ Пътят на светлината “ /България, 2021 г./, отдаден на делото на Светите братя Кирил и Методий. Филмът е основан взаимно от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и Национална научна стратегия „ Културно-историческо завещание, национална памет и публично развиване “ и показва в целокупност резултатът от делото на Светите братя и техните възпитаници, както за духовното развиване на славяните в Европа през последните 1150 години, по този начин и за развиването на нашата държавност, посредством словото. Представена е и основната роля на първите ни християнски владетели за разпространяването на славянската книжовност измежду останалите славянски нации и за какво делото на Светите братя ни разрешава да откроим и въздействието на българската държавност измежду православните славяни в построяването на неповторимото културно-религиозна пространство, наричано „ Slavia Orthodoxa “.
Лентата ще направи обзор на политическата конюнктура и аргументите за задачите на Светите братя Кирил и Методий, за връзките сред двете огромни църкви по това време — Константинополска патриаршия и Папството в Рим, за дейностите на българския княз Борис I Михаил и последствията от неговото решение да одобри и избави част от учениците на Светите братя в земите на тогавашната българска държава; за делото им и разпространяването на книжнината освен в тогавашните български земи, само че и измежду останалите славянски държавни формирания. Основни представители във кино лентата са проф. Тотоманова и историкът проф. Георги Николов от Софийски университет, както и известният старобългарист от Шуменския университет - проф. Христо Трендафилов.
Във кино лентата могат да бъдат видени и неповторими фрагменти, особено снимани за продукцията от старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, фрагменти от историческата част на постройката на Софийския университет, фотоси от ръкописи и графики. Филмът синтезира резултатите от изследователска активност на няколко от най-престижните проучвателен институции у нас като споделя на наличен език историята на нашата книжовност, което е значителен епизод от развиването на християнството и европейската цивилизация.

От 16:25 ч. по Българска национална телевизия 1 в понеделник феновете ще си напомнят легендата на българското кино – Невена Коканова, в „ Момчето си отива “/България, 1972 г./. Лентата на режисьора Людмил Кирков е отличена с награди на критиката; премия на Съюза на българските писатели за сюжет на Георги Мишев; премия за женска роля на Невена Коканова; премията на Министерство на националната култура за Людмил Кирков и Филип Трифонов от Фестивала на българския филм във Варна /1972/.



Гледайте специфичната празнична стратегия на Българска национална телевизия 1 във връзка националния празник 24 май
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР