Обществената поръчка за изграждане на най-дълго чаканата нова сграда на

...
Обществената поръчка за изграждане на най-дълго чаканата нова сграда на
Коментари Харесай

30 години не стигат: „Меден рудник“ ще почака за нова сграда на Четвърто управление

Обществената поръчка за създаване на най-дълго чаканата нова постройка на полицейско ръководство в страната – Четвърто районно ръководство на МВР- Бургас, е прекъсната, откри репортерска инспекция. През юли т.г. някогашният към този момент началник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – ст.комисар Калоян Калоянов разгласи, че до края на тази година чиновниците на реда в най-големия комплекс в регионалния център - „ Меден рудник “ най-сетне ще се снабдят с ново здание, общината се ангажира даже да обезпечи безплатно терен, само че се оказа, че поръчката е с пожелателен темперамент.

Причината – цялостен поменик от забележки в правенето на процедурата за възлагане на публичната поръчка. В една страница, освен това в доста дребен шрифт, Дирекция „ Управление на собствеността и обществени действия “ в Министерство на вътрешните работи детайлно изяснява какви са пропуските на проектанта, недоглежданията и очевидните нарушавания в Закона за публичните поръчки, позволени в процедурата. Най-фрапиращи измежду тях са неналичието на еднакъв достъп на претендентите или участниците до процедурата за възлагане на публичната поръчка, основаването голословни спънки пред възлагането в изискванията на конкуренция, посочването на тъкмо избран модел и източник на продуктите и услугите, предлагани от съответен евентуален реализатор. Това пък изрично би довело до облагодетелстване или елиминиране на избрани лица или някои артикули.

Всички те не могат да бъдат отстранени, без това да промени изискванията, при които е оповестена поръчката, акцентират от Министерство на вътрешните работи. Логиката и нуждата сочат, че би трябвало нарушаванията да бъдат бързо отстранени и да се разгласи нова социална поръчка. Кога ще стане това въобще не е ясно.

„ Това е ръководството с може би най-лош сграден фонд в страната и с унизителни условия за работа. Това е доста неприятен знак за самата институция Министерство на вътрешните работи, за престижа й пред жителите, за самочувствието и мотивацията на чиновниците.

Няма да е пресилено да кажа, че Четвърто ръководство на Министерство на вътрешните работи се обитава в тази сграда- някогашна детска градина в „ Меден рудник “ най-малко от 30 години. А някои от актуалните полицейски чиновници, дори са били в яслата, част от която е тази постройка и са следили служителите на реда през прозорците. Атмосферата, самоуверено мога да настоявам, е потискаща. И за чиновниците и за жителите, които посещават районното ръководство. А то обслужва територията с най-многобройно население в Бургас “, съобщи Генади Тенев, заместител председателна Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Той сложи на дневен ред още няколко основни въпроса – в сегашната постройка на Четвърто районно ръководство няма задоволително стаи за чиновници, като се постанова даже пространства да бъдат преграждани, с цел да могат да се правят другите дейности- охранителна, оперативна, следствие, деловодство и прочие Освен това, паркингът за служебни коли е непълен и се постанова полицейските коли да бъдат оставяни в уличките до постройката. Друг проблем е самото съоръжение на помещенията- мебелите са от познатия модел „ Кой-каквото е намерил “. Сходно е и положението на техниката, която се употребява. „ Служителите на Министерство на вътрешните работи не заслужават сходни условия на работа. Нито пък жителите “, разгласи Генади Тенев.

Според него, посочените пороци в публичната поръчка, приказват за немарливост при правенето й и това е най-малкото, което се постанова като умозаключение след толкоз години очакване за решаването на казуса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР