Общата сума на предоставените на общините държавни средства е близо

...
Общата сума на предоставените на общините държавни средства е близо
Коментари Харесай

Общинските финанси: недостатъчни и все така зависими от държавата

Общата сума на предоставените на общините държавни средства е близо 18.5 млн. лева

Още по тематиката
Просрочените отговорности на локалната власт понижават с 8.6 млн. лева по отношение на края на 2016 година

Двете общини са в процедури за финансово излекуване и са първите с утвърдена финансова помощ

Шест закъсали общини са получили държавен заем без рента през тази година за общо 20 млн. лева.Ако беше компания, община Кърджали от дълго време щеше да е банкрутирала. Това сочат данните, изнесени в понеделник от Министерство на финансите, съгласно които граничната община е с най-високо равнище на задлъжнялост - номиналната сума на просрочените задължения е 15.3 млн. лева, а цифрата непрестанно пораства в последните години.

Причината за тези необслужвани отговорности на Кърджали е натрупването на дълг към сметоизвозващите компании, и по-конкретно към " Грийн партнърс ", уточни пред " Капитал " ръководителят на ГЕРБ в общинския съвет Огнян Иванов. Дружеството е свързвано с Румен Гайтански-Вълка, защото е записано на същия адрес, както и " Волф 96 ", " ДИТЦ и " Чистота София " - компаниите на Гайтански, които Община Кърджали се е пробвала да получи безлихвен заем от Министерство на финансите предходната година, само че защото не е предоставила утвърден проект за излекуване, не е получила подобен. Не е ясно по какъв начин Кърджали ще се оправи с тези отговорности, които сдружението във всеки един миг може да си изиска.

Кърджали е мощен образец по какъв начин общините стигат до колосални отговорности. По-голямата част от задълженията на българските общини идват точно по линия на локални действия, неизплатени суми по контракти към снабдители, строители или реализатори, споделя Емил Савов от сдружението на общините. Еврофондовете и плановете, изпълнявани по тях, не влизат съгласно него в сумата на тези просрочия, тъй като множеството общини ги съфинансират със заеми от фонд " ФЛАГ " и по тях няма нито ден просрочие.

Към края на юли сумата на просрочените отговорности на локалната власт понижава до 149.5 млн. лева, което е спад с близо 35 млн. лева по отношение на края на 2016 година След Кърджали, най-задлъжняли са Перник с просрочени 12.3 млн. лева и Велинград с неплатени 11 млн. лева Като % на просрочените отговорности към плануваните доходи и държавна дотация обаче, Кърджали е едвам на 12 място. Най-зле са по-малките общини Димово, Неделино и Доспат, като там просрочията са сред 220 и 270% от плануваните доходи за годината.

Министерството разгласява информацията дружно с данните за финансовото положение на общините към второто тримесечие на годината, които демонстрират леко усъвършенстване в индикаторите. Инвестиционните също леко порастват, само че интензивността продължава да е слаба по отношение на равнищата от година по-рано.

На верижката на финансите

За разлика от Кърджали, Сливен е следващата община, получила безлихвен заем от държавния бюджет по процедурата за финансово излекуване, като по този начин общият брой на подкрепените нараства до шест. Интересно е, че към предходната година най-голяма част от просрочените отговорности на Сливен бяха също към " Грийн партнърс ", които сметоизвозват в общината.Опростяване на наказания по европроекти

Миналата година, със забележка към държавния бюджет, бяха опростени десетки финансови корекции, т.е. наказания, на общини по европрограмите " Регионално развиване " и " Околна среда ". Така държавният бюджет, през няколко разнообразни механизма, ще поеме корекциите, които бяха нанесени на общините, поради нередности в осъществяването на плановете или поради неспазването на правила. Част от аргументите бяха въвеждането на нови правила за одитиране със задна дата, както и обстоятелството, че в случай че трябваше да ги изплащат, много от тези общини щяха да банкрутират. Не е ясно каква част от тези корекции влизат в сметките на показателя на резистентност на общините.Другите общини, получили средства от страната да покрият отговорностите си тази година, са Перник, Белово, Тетевен, Септември и Велинград, като общата сума на предоставените средства е близо 18.5 млн. лева Възможно е повече общини да са поискали финансова помощ, само че информация има единствено за получилите такава.

Общините с държавен заем се обвързват с възстановителен проект, както и с доста по-силен контрол от централната власт, което беше провокирало недоволството на сдружението на общините преди време. Целта на безлихвените заеми към локалната власт е да бъде понижен недостига по бюджета, необезпечените и просрочените отговорности и да бъде усъвършенствано ръководството на финансите им.

От шестте общини, само Велинград регистрира нарастване в сумата на просрочените отговорности през първото полугодие на годината - с малко над 1.4 млн. лева, като по този начин доближават 11 млн. лева В същото време останалите райони намаляват равнището на задлъжнялост, като най-значително е понижението в Перник и Сливен - надлежно с 6.3 млн. лева и 8.9 млн. лева " Те са разплатили напълно плануваните за погасяване просрочени отговорности с предоставения от централния бюджет заем и извършват проекта за погасяване на просрочените отговорности ", показва отчетът на Министерството на финансите във връзка с двете общини.

Община Септември обаче продължава да натрупа отговорности макар отдадените средства и има негативно бюджетно салдо към края на юни. Макар отговорностите за разноски да понижават през последните шест месеца (с 1.9 млн. лева.), понижението е по-малко от това по линия на просрочените отговорности (3.1 млн. лева.). Това допуска генерирането на нови отговорности, което е нарушаване на Закона за държавния бюджет, показва се в отчета на министерството. Същевременно локалната власт в Септември поема още задължения за разноски - с 3.5 млн. лева повече по отношение на края на предходната година, като по този начин общата сума доближава малко над 12.2 млн. лева

Показателите на Белово, Велинград, Перник и Сливен сочат, че общините съблюдават законовите разпореждания или най-малко са в допустимите граници във връзка с отговорностите и уговорките за разноски. Община Тетевен пък е предоговорила лихвения % по заемите си и е разсрочила заплащанията по главницата на единия.

Още от същото

Като цяло се вижда леко усъвършенстване във финансовото положение на локалната власт, само че високата задлъжнялост продължава да е проблем за огромна част от страната. Огромна е частта от общините, които не могат да покриват на 100% локалните действия с приходите си - едвам 70 от тях могат да се похвалят с това.

В същото време, въпреки да отбелязва релативно усъвършенстване по отношение на предходното тримесечие, капиталовата интензивност продължава да е слаба по отношение на миналогодишните равнища. Към края на второто тримесечие финансовите разноски на общините се равняват на едвам 7.9% от общите. За съпоставяне, година по-рано равнището беше 10.4%, а към края на 2016 година нараства до 15.2%. Най-високо е равнището на финансовите разноски в Белово (45%), Чавдар (36.3%) и Угърчин (35.8%). Данните не са изненада, защото аналогична наклонност се вижда в държавните разноски. От друга страна, защото през последните месеци на годината обичайно има най-значително нарастване в разходването на средства, евентуално индикаторът ще нарасне към края на 2017 година

Средното равнище на общинския дълг в страната по отношение на приходите и държавната дотация понижава до 47.6%, което е намаляване с 3.9 процентни пункта спрямо равнището през същия интервал на 2016 година Равнището на дълга е релативно непрекъсната големина, защото дълготрайните заеми се употребяват както за дофинансиране на европейски планове и стратегии, по този начин и за реализирането на значими капиталови планове.

Сред най-добре представилите се общини по критериите на финансовото министерство са Варна, Самоков, Девня, Бургас и Божурище.Критерии за финансова неустойчивост

1) Годишният размер на заплащанията по общинския дълг всяка година е над 15% от средногодишния размер на личните доходи и общата изравнителна дотация за последните 3 година
2) Наличните към края на годината отговорности за разноски по бюджета на общината надвишават 15% от средногодишния размер на регистрираните разноски за последните 4 година
3) Наличните към края на годината поети задължения за разноски по бюджета на общината надвишават 50% от средногодишния размер на регистрираните разноски за последните 4 година
4) Наличните към края на годината просрочени отговорности по бюджета на общината надвишават 5% от регистрираните за последната година разноски.
5) Салдото по бюджета на общината през последните три години е негативно за всяка от трите години.
6) Нивото на събираемост на приходите на общината е под междинното за страната, регистрирано за последната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР