Общата оценка за бизнес средата се покачва средно с 3.6

...
Общата оценка за бизнес средата се покачва средно с 3.6
Коментари Харесай

Оценките на фирмите за бизнес средата изненадващо се подобряват през ноември

Общата оценка за бизнес средата се повишава приблизително с 3.6 пункта по отношение на предходния месец, усъвършенстване се следи във всички браншове Преобладават прогнозите, че покачващите се разноски за материали и труд ще продължат да се отразяват и в по-високи крайни цени Най-отчетливо е подобрението на настройките в търговията на дребно месец преди коледните празници.
Въпреки мрачните прогнози за идна рецесия, бизнес климатът в страната през ноември изненадващо се усъвършенства, демонстрират резултатите от месечното допитване на Национален статистически институт измежду компаниите. Общата оценка за бизнес средата се повишава приблизително с 3.6 пункта по отношение на предходния месец, а позитивната наклонност обгръща всички браншове. Най-силно обаче нагоре дърпат настройките измежду търговците в навечерието на обичайно мощния празничен сезон.

Подобрението в бизнес климата идва след спад през октомври, а оценката този месец отбелязва растеж и по отношение на година по-рано. Като цяло това се дължи на позитивни настройки на мениджърите за актуалната активност и оптимистични упования за идните месеци.
Реклама
Бизнесът обаче продължава да среща и обилни провокации. Най-често посочваните са икономическата неустановеност, дефицитът на фрагменти и високите цени на материалите. Това не е изненада поради отрицателните упования за криза в еврозоната, прекъснатите доставки и скокът на цените поради войната в Украйна, както и рекордно ниската безработица в страната, която през третото тримесечие падна до 3.7%. На този декор доминират прогнозите, че покачващите се разноски за материали и труд ще продължат да се отразяват и в по-високи крайни цени.

Друго скорошно сподели, че до момента в който упованията на бизнеса в Европа за следващата година са на историческо дъно, българските компании са позитивно настроени и чакат растеж на продажбите и вложенията.
Търговията и услугите са с най-значително усъвършенстване
Нагласите измежду промишлените предприятия леко се усъвършенстват през ноември, демонстрират резултатите от анкетите на Национален статистически институт, като показателят в бранша е 0.8 пункта нагоре по отношение на октомври. Оценките на компаниите за актуалното положение и упованията им се усъвършенстват, а прогнозите са за по-висока индустриална интензивност през идващите 3 месеца. Основен проблем за производителите остава икономическата неустановеност, а 30% от тях се оплакват от липса на работна ръка. Този месец по-малко компании изпитват незадоволително търсене от страната и чужбина, а едвам под 3% срещат усложнения поради недостиг на сила. Нагласите в бранша обаче остават към повишение на цените.
Реклама
През ноември настройките се усъвършенстват и в строителството , като оценката на бранша за икономическата среда е 2.2 пункта нагоре. Данните записват сдържан растеж на новите поръчки. Несигурността обаче остава главен източник на напън върху строителния отрасъл. Още по-голям компании този месец показват като проблем високите цени на материалите - над 56% от интервюираните, а за близо 40% дефицитът на работна мощ е спънка пред активността. Въпреки близо половината от мениджърите в сектора чакат продажните цени да продължат да вървят нагоре през идващите 3 месеца.

Най-отчетливо е подобрението на настройките в търговията на дребно месец преди коледните празници. Показателят прави скок с 8.7 пункта от октомври, а настройките са по-добри и по отношение на година по-рано, демонстрират резултатите от допитването. Търговците правят оценка позитивно положението на бизнесите си и чакат растеж на продажбите. Въпреки че като съществени проблеми се показват конкуренцията и незадоволителното търсене, близо една трета от мениджърите плануват растеж на цените.

По-положителни са настройките и в бранш услуги , където положителните оценки за положението на компаниите и позитивните упования дърпат общия индикатор с 5.3 пункта нагоре. Положителни са мненията на мениджърите за актуалното и предстоящото търсене на услуги. Все по-разпространена в бранша обаче става неналичието на фрагменти, като казусът доближава най-високи равнища за последните най-малко 2 години.
Свързани публикации Гигантите в спортното облекло се сблъскват с трудности 29 ноември 2022, 09:57 Търговците на дребно в Съединени американски щати са изправени пред първи спад на приходите от 2008 година 29 ноември 2022, 06:55 S&P намали упованията си за напредък на българската стопанска система през 2023, само че резервира рейтинга 27 ноември 2022, 13:13 Българските компании са оптимисти за 2023 година, европейските са със мощно отрицателни упования 24 ноември 2022, 14:07 Захлаждане на пазара на парцели в България 11 ноември 2022, 06:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР