Общата дарена сума от фондации, компании, еднолични търговци и физически

...
Общата дарена сума от фондации, компании, еднолични търговци и физически
Коментари Харесай

Над 96 млн. лева са даренията в България за 2016 г.

Общата дарена сума от фондации, компании, еднолични търговци и физически лица през 2016 година е 96 137 349 лева Спрямо 2015 година това съставлява спад в общия размер дарения с 11% или с съвсем 12 млн. лв. в безспорна стойност. Тенденцията на спад се задържа от 2012 година насам, само че даренията от хора за хора се усилват.

Това демонстрира годишният Анализ на Български дарителски конгрес за трендовете и размерите на дарителството и корпоративната обществена отговорност.

 Общи размери на дарените средства през последните 5 години<br /><strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>
Общи размери на дарените средства през последните 5 години
Източник: Български дарителски конгрес

За трета поредна година най-големите донори в страната остават фондациите с дарени 52.8 млн. лв. или 55% от общата сума, само че с 2 млн. лева по-малко, в сравнение с през миналата година. Приоритетни сфери на вложения и дарителство на фондациите също се резервират - обучение и просвета, детско и младежко развиване, обществена поддръжка, общностно развиване.

Компаниите са вторите по размер донори с дарени 34.1 млн. лв.. Спрямо миналата 2015 година се регистрира спад от 26% в даренията им или към 12 млн. лева по-малко. Предпочитаните от тях сфери за поддръжка са близки до тези на фондациите - обучение и просвета, детско и младежко развиване, обществена поддръжка, просвета и изкуство.

На фона на общия спад на даренията, за последните пет години се следи непрекъснато гладко нарастване на дарените средства от самостоятелните донори. През 2016 година жителите в България са дарили малко над 8.5 млн. лв., което съставлява растеж с към 2 млн. лв. или с 33% повече по отношение на 2015 година Хората насочват средствата си най-много за здравни дела и помощ на хора за скъпо лекуване (61.8% от всички частни дарени средства), за обществена поддръжка най-вече в помощ на деца и фамилии, живеещи в беднотия (46.5%) и за помощ на потърпевши в рискови обстановки при бедствия и повреди (41%).

 Дарени средства в лв. по източници за последните 5 години<br /><strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>
Дарени средства в лв. по източници за последните 5 години
Източник: Български дарителски конгрес

Важна смяна през 2016 година настъпи за донорите на храни, означават от БДФ. През втората половина на 2016 година бяха гласувани промени в Закона за налог добавена стойност, с който се регламентира хранителното подкрепяне посредством механизма " хранителна банка " и се обезпечава опция за данъчни облекчения за донорите на храни при ясни процедури и правила. Промените обаче влязоха в действие от месец януари 2017 година, по тази причина успеваемостта на механизма за данъчни облекчения при дарения на храни ще може да се наблюдава следващата година.

Все още стоят нерешени законодателни промени, свързани с регламентиране на доброволчеството и липса на единни ставки за данъчните облекчения за донорите за разнообразни дела. Особено демотивиращо за донорите е честото неявяване на имената им в медиите, при отразяване на техни стратегии и планове в интерес на обществото, означават от организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР