Обща стачка, организирана от основните синдикати, блокира преди ден цяла

...
Обща стачка, организирана от основните синдикати, блокира преди ден цяла
Коментари Харесай

Масова стачка срещу инфлацията и ниските заплати в София

Обща стачка, проведена от главните синдикати, блокира преди ден цяла Белгия, същото е ситуацията и в прилежаща Гърция, като в Атина прекрати работа градският превоз, такситата и фериботите. Хиляди хора участваха в митинга там с искане за увеличение на минималната работна заплата. В Гърция тя е 713 евро, само че инфлацията там е 12% и това е мотив за бурно гражданско неодобрение.

В България всеобщ народен митинг със обществени претенции от години не е имало, само че високата инфлация и ниските заплати на работещи и чиновници дават съображение на двата най-големи синдиката в България КНСБ и КТ “Подкрепа ” да провеждат национални протестни дейности в петък – 11 ноември. Над 25 града и регионални центрове ще вземат участие в протестната акция. В София служащите и чиновниците ще се съберат в 10 часа пред постройката на Народното събрание, оповестява БНР.

“Ниските приходи са главният мотор, който подтикна ескалацията на общественото напрежение, не се чуват синдикалните претенции за увеличение на приходите посредством приемане на Бюджет 2023 година ” – споделя доктор Тодор Капитанов, народен секретар на КНСБ.

“Виждаме, че към този миг няма желание за увеличение нито на минималната работна заплата, нито да се поставя необлагаем най-малко на заплатите още през 2023 година Сега работещите са изправени пред обстановка, в която цените нарастват стремглаво, инфлацията е съвсем 20%, а заплащането на множеството места не се трансформира даже с лев. Това е дневният ред на България – приходите и въпросът по какъв начин ще прекараме идната тежка зима, която тревожи всички работещи българи. Ние стартирахме действително протестни дейности в цялата страна още на 19 септември, още оттогава сме декларирали, че в случай че няма смяна, ще предприемем и по-сериозна крачка. ”

По време на предизборната акция през октомври от КНСБ организираха поредност от срещи с водачи на парламентарни групи и огромните политически сили, с цел да ги срещнат с главните свои претенции. " Умишлено стартирахме протестната акция по време на предизборния интервал, с цел да е ясно на всички, че няма по какъв начин когато влязат в Народното събрание да им дадем 100 дни толеранс, с цел да извършат измененията. Това е повода да стартираме митинга в този момент, в първият комфортен миг. Очакваме партиите да поемат отговорност и настояванията на КНСБ и КТ " Подкрепа " да бъдат изпълнени " – споделя доктор Тодор Капитанов:

“18,7% е публично инфлацията в България, само че виждаме че главните артикули и услуги, които използваме, са поскъпнали с над 40, 50% в множеството случаи, тъй че персоналната инфлация е над 50%. Не е загадка, че българите от дълги години сме работещи небогати, само че в този момент сме не просто работещи небогати, само че сме най-вече работещи и най-бедни. Заради ниските заплати, които са в цялата страна, има огромно текучество на фрагменти на всички места. В доста случаи служащите напущат страната, само че работата не понижава и работата на напусналия би трябвало да се поеме от оставащия сътрудник. Т.е. един човек прави работата и на останалите, които не са налични сега. Затова и зачестиха нарушаванията с изключителния труд. Има куп въпроси, в които България е на последно място по повод спазването на Трудовото законодателство. Много са натежалите проблеми по отношение на съблюдаване и гарантиране на трудовите права и, несъмнено, приходите. “

Но в случай че работодателите в промишлеността са склонни да реагират на инфлацията с увеличение на заплащането на работещите, то поради неналичието на държавен бюджет за 2023 година под риск са сложени всички чиновници в държавните администрации, споделя още Тодор Капитанов:

“Сред тях са учителите, хората в библиотеките, държавните организации, бранш “сигурност ”– с полиция и пожарна, изобщо цялата администрация, където всички заплащания са обвързани единствено с това, което в бюджета е планувано за тях. Няма по какъв начин да няма нарастване на работните заплати там, в противоположен случай ще има всенародни митинги, тъй като хората няма да търпят да бъдат мачкани с тези подигравателни приходи, които се залагат за тях. ”
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР