Обща кауза обедини председателите на местните парламенти от тринадесетте общини

...
Обща кауза обедини председателите на местните парламенти от тринадесетте общини
Коментари Харесай

13 местни парламента искат преразглеждане на концесията на Летище Бургас

Обща идея сплоти ръководителите на локалните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас.

Става въпрос заБургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. Те изготвиха взаимна декларация, която изпращат до Народното събрание и Министерски съвет. В нея упорстват незабавно преразглеждане на изискванията на концесията за Летище Бургас и отбрана на правото за работа, приходи, развиване и стопански напредък за жителите на региона.

Тесктът на декларацията им можете да прочетете по-долу, публикуваме го без редакторска намера:

" Ние, ръководителите на общинските препоръки от тринадесетте общини на територията на област Бургас, единомислещо показваме острото си противоречие по повод ръководството на Летище Бургас от летищния оператор „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД.

В последните 20 години на територията на област Бургас, локалната власт поставя изключителни и целенасочени старания за обезпечаване на нужната инфраструктура, транспортна съгласуваност, бизнес климат, вложения и прочие, които да затвърдят позициите на района като туристически. За интереса и действителната изгода от положените старания недвусмислено и изрично приказва броят на туристите, които летището в Бургас посрещна през 2018 и 2019 година – 3,3 млн. и 2,85 млн. пасажери. За съпоставяне, през същия интервал във Варна броят им е 2,2 млн. и 2 млн. Тези цифри, осъществени в границите на летен сезон, демонстрират туристическия капацитет на област Бургас и повода туризмът да бъде главен стопански бранш и занаят за забележителна част от нашите съграждани. Цитираните цифри са и контрапункт на мнението, изразено от летищния оператор в границите на туристически конгрес, извършен в гр. Бургас, че Южното Черноморие не е задоволително атрактивно за туристите.

Положителните трендове от 2018 и 2019 година към днешна дата са с противоположен знак. Проведени са многократни работни срещи, в които концесионерът заявяваше воля за разширение на дестинациите и обезпечаване на полети отвън летния сезон. В продължение на 6 години общините в района отделят средства, с цел да субсидират целогодишни полети до Летище Бургас. Въпреки всички тези старания, самолетните компании се пренасочват към Летище Варна. На процедура, през есенно-зимния интервал от бургаското летище не се реализират полети. Негативите от липса на пасажери се понасят от всички наши съграждани. Ситуацията се утежнява в допълнение и по отношение на плануваните поправки, които още един път ще лимитират опцията за реализация на полети. Вратата за милиони туристи към Югоизточна България е затворена! От това губим всички.Руши се имидж, разрушават се бизнеси, лишава се занаят, излъчен от генерации.,

Международното летище, което е елементарен и комфортен вход, достъп до най-атрактивните и живописни плажове – тези по Южното Черноморие, до изключителни културни монументи и институции, богата история, фестивали и редица рекреационни услуги, действително не работи.

През последните десетилетия поредните политики на бургаските общини са ориентирани към развиване на единствено на морския туризъм, само че също по този начин и на културния – доказателство са целогодишните музикални фестивали с присъединяване на международни изпълнители; спортния – организират се шампионати с интернационално наличие – Бургаският залив е все по-привлекателно място за актуалните водни спортове; привличането на задгранични студенти посредством разкриването на атрактивни специалности, предлагани от университетите с одобрени обичаи и качествени преподаватели. В Бургас е построена голяма, съвременна и функционална спортна зала, подготвена да посрещне международни спортни събития. През последните години отвори порти и мултифункционален конгресен център, в който се организират бизнес събития и научни конгреси, което благоприятства развиването и на конгресния туризъм.

В интерес на жителите на област Бургас и на прилежащите области от Югоизточна България, в полза на страната ни, настояваме за незабавно преразглеждане на изискванията на концесията и отбрана на правото за работа, приходи, развиване и стопански напредък.

В умозаключение, изрично, от свое име и от името на нашите съграждани, заявяваме, че сме извънредно горди с всички естествени, исторически и културни дадености на Южното Черноморие и общините в региона, с гостоприемството, силата и трудолюбието на локалните хора.

Категорично заставаме зад справедливите претенции на локалните хора и ще ги отстояваме дружно с тях ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР