Обсъждат се мерки за военно обучение на гражданите - от

...
Обсъждат се мерки за военно обучение на гражданите - от
Коментари Харесай

Обсъждат се мерки за военно обучение на гражданите

Обсъждат се ограничения за военно образование на жителите - от стимулиращи до наложителни. Това стана ясно по време на разискването на Стратегическия обзор на защитата, съобщи БНР. Писането на документа стартира в края на септември по поръчка на държавното управление поради променената среда за сигурност.

Част от опциите са военното образование да стане наложително за искащите, които желаят да заемат постове в Министерство на вътрешните работи или в държавната администрация. Така е във Франция, напомнят участници в разискванията. Стимулиращите ограничения са да бъде нараснало заплащането.

Посочени са към 50 казуса, които ще бъдат оценени и оценени по тежест, а крайната цел е военните да попълнят дефицита на хора в запаса, който се стопява поради естествените демографски процеси. Резервът би трябвало да е към 3000 души, само че отчетът за защитата за 2022 година регистрира, че заетите длъжности са едвам 13%. Основните аргументи са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не желаят чиновниците им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се назовава срочна работа в Доброволния запас за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лв., предпазени са от уволняване от другата си работа и елементарно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени фрагменти фактически попълнят неналичията, разяснява неотдавна заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, само че не за Резерва, а за кадровата войска.

Затова ограниченията не са задоволителни, изяснява Запрянов:

" Това вървеше добре. Имаме по 300 души в курса. Много огромна част от тях след завършването на образованието ставаха кадрови военнослужещи. Намаля ползата и към кадрова военна работа във въоръжените сили, понижа и ползата към този курс и към този момент не са по 300, а по 100 индивида, само че ние разгласяваме тази подготовка. И 50 претенденти да има, този курс се организира, само че цифрата на квалифицираните хора не разрешава да попълним Резерва в къси периоди. "

Министърът на защитата Тодор Тагарев също сподели, че " с мобилизационния състав нещата вървят доста зле ". " Ние към този момент имаме вътрешни полемики много тежки. Те ще станат и публични. " - означи той.

Като добър образец Тагарев уточни евродепутата Андрей Новаков, който към този момент се образова в Доброволния запас. Неслужилите депутати също могат да преминат курсове, предложиха в Комисията по защита.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет " Донев " дали в спокойно време жителите могат да получават военна подготовка. Законодателят следва да направи преценка в сходство със заканите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на защитата разчитат като " зелена светлина " за политиките, залагани и в стратегическия обзор, който би трябвало да е подготвен в края на февруари, и в измененията в закона за Резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия обзор, само че те регистрират, че не финансовият въпрос е казусът, а неналичието на политически консенсус за приемане на ограниченията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР