Обсъждането на правилника за работа на Народното събрание показа кои

...
Обсъждането на правилника за работа на Народното събрание показа кои
Коментари Харесай

Константин Бачийски: Кой в Народното събрание се страхува от истински работещи парламентарни комисии?

Обсъждането на правилника за работа на Народното събрание сподели кои партии одобряват парламентарните комисии , като значима част от законодателния развой и парламентарния надзор и кои се отнасят към тях като към периферни структури – разяснява Константин Бачийски , представител на групата на „ Продължаваме Промяната-Демократична България “ в Народното събрание.

Бургаският народен представител предложи на сътрудниците си при приемането на правилника , който е със силата на на закон, да се срещнат на член 80 от Конституцията . Според този текст „ Всички длъжностни лица и жители са длъжни да се явяват при повикване на съвещанията на комисиите в Народното събрание и да дават сведения и документи. “

По време на дебатите Бачийски уточни, като сериозен минус в досегашната работа на парламентарните комисии това, че те канят на свои съвещания по съответни въпроси длъжностни лица от държавни или общински администрации, само че постоянно същите не се явяват , не дават сведения и документи, като по този метод осуетяват работата на комисиите на Народното събрание. Същевременно на процедура не носят никаква отговорност за отхвърли си от подпомагане, а от време на време обсъжданите въпроси, касаят големи елементи от българското общество .

„ Особено настоящ е този въпрос в парламентарната комисия по антикорупция, където съответните лица, доста постоянно не се явяват и бягат, като „ демон от тамян “, както и не предоставяха сведения и документи. Има случай на лица, които от няколко Народното събрание не може да ги забележим. Ситуацията беше безусловно да чакаме „ от починал писмо “, а сходно безконтролно отношение води до омаловажаване на ролята на Народното събрание, като основна институция в страната “ , показа Бачийски.

Затова бургаският депутат насочи публично предложение да се планува глоба за неявилите се длъжностни лица. Ако те са били поканени и призовани на съвещание на съответните парламентарни комисии, само че не са показали основателна причина за отсъствието си , да бъдат санкционирани в размер до 2000 лв. при първи случай, а при втори случай до 5000 лв. .

Против предлагането на Бачийски гласоподаваха н ародните представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ .

„ Не разбирам отхвърли на сътрудниците да регламентираме тези наказания. Изявленията им, че няма международен образец, който да последваме, бяха безусловно погрешни. Подробно обследвахме сходни практики в над 20 юрисдикции по света където Народното събрание постанова такива наказания. Например в Германия, една от най-утвърдените демокрации в Европейски Съюз, при сходни случаи се постанова глоба до 10 000 евро за тези жители и представители на държавни институции, които са били поканени, само че не са се явили на съвещание на комисиите в Бундестага. Там даже плануват опция за наложително довеждане, само че ние не отиваме толкоз надалеч, а предвиждаме единствено налагането на санкция “

Според бургаския депутат с отхвърли си да плануват каквито и да е наказания за лицата, които показват очевидно пренебрежение към работата на парламентарните комисии, депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ са изпратили сигнал към избрани кръгове, че са недосегаеми в нарушаванията и не подлежат на надзор даже от Народното събрание.

Константин Бачийски признава, че съгласно персоналното му чувство някои от депутатите наподобява се опасяват , че с приемането на тези ремонти парламентарната комисия по антикорупционна може в действителност дейно да проработи и по тази причина по всички вероятни способи се опитат да попречат на това.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР