Обсъжда се присъединяването на България към операцията в Червено море

...
Обсъжда се присъединяването на България към операцията в Червено море
Коментари Харесай

Тагарев: Обсъжда се участието на България в операцията в Червено море

Обсъжда се присъединението на България към интервенцията в Червено море и Аденския залив. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Карлово.


„ Дискутира се да се присъединим по непретенциозен метод в интервенцията в Червено море и Аденския залив. България е една от най-пострадалите страни с транспортен съд с български капитан и помощник-капитан. Хутите го държат. Другият български транспортен съд „ Руен “, който плава под малтийски байрак, е похитен от пиратите в Сомалия. Предполагаме, че тези пирати по някакъв метод са свързани с ислямски фундаменталисти “, сподели Тагарев. Той акцентира, че не сме морска мощ, само че имаме директен интерес и ще допринесем за тази интервенция.

На въпрос зали сме подготвени за едно подочно присъединяване, министърът отговори: „ Да, подготвени сме. Може да изпратим щабни офицери и все още обменяме информация и държим връзка, с цел да забележим какво е положението на нашите сънародници и дали могат да бъдат освободени “.

Тагарев акцентира, че протичащото с в региона е доста огромен проблем за корабоплаването. „ Най-големите страни – Съединени американски щати, Англия, Австралия и доста европейски страни вземат участие с бойни кораби в тази интервенция. Тя е срещу терористичните дейности и пиратството “, посочи той.

Според последната информация, с която военният министър разполага, членовете на екипажите на двата кораба са в положително положение. „ Министерство на външните работи и параходството поддържат директна връзка с тях “, добави той.

Министър Тагарев оцени високо работата на кабинета, тъй като е траял политиката, стартирана от 2018 година, за повишаване на разноските за защитата. „ За идната година планираме малко над 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. През идващите две години най-малко 2% ще се поддържат. Такава е бюджетната рамка “, съобщи той, само че предизвести, че за 2-3 години няма по какъв начин да се навакса изоставането от последните 30 години, когато съвсем не са отделяни пари за модернизацията на армията. „ Това е едно почтено ресурсно обезпечаване и въпросът пред моя екип е по какъв начин да използваме тези възходящи запаси. Не е тривиална задача по какъв начин да бъдат изразходвани тези 800 млн. лева “, сподели Тагарев и добави, че и трите плана за рационализация се извършват.

Министърът напомни, че сега България взе участие в пет военни задачи, като най-голямото ни присъединяване е в Косово и Босна и Херцеговина, само че имаме присъединяване и в Ирак. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР