Обсъжда се намаляване на срока на сертификатите за преболедували Covid-19

...
Обсъжда се намаляване на срока на сертификатите за преболедували Covid-19
Коментари Харесай

Сроковете на сертификатите за преболедували Covid-19 и за антитела може да бъдат намалени

Обсъжда се понижаване на периода на документите за преболедували Covid-19 и за антитела, заяви министърът на опазването на здравето Асена Сербезова в изявление за Нова телевизия.

По думите ѝ това ще бъде решение на заинтригуваните страни и медицинските специалисти.

Сербезова напомни, че от 1 февруари тази година се понижава срокът на деяние на цифровите документи в Европейския съюз на 9 месеца (270 дни). Остава годно удостоверението за антитела.

Досега документът за имунизация беше неопределен, а за преболедуване (само за територията на България) - 12 месеца. Удостоверението за антитела (също единствено за територията на България) пък е с годност 3 месеца (90 дни).

Допълнителни противоепидемични ограничения ще се постановат на регионално равнище съгласно заетостта на леглата за интензивно лекуване, броя на болните измежду медицинския личен състав, на учители, по възрастови групи, броя на повикванията към незабавна помощ и други, напомни министър Сербезова.

Мерките, които ще се вземат в регионите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Министерство на здравеопазването ще се съобрази с желанието на просветителното министерство да бъде непокътнато присъственото образование на децата от 1 до 4 клас.

Има потенциал за увеличение на броя на леглата в лечебните заведения по области, само че това би трябвало да се съобрази с наличния медицински личен състав, уточни още министър Сербезова в отговор на въпрос дали даден пациент ще се транспортира в друга област, в случай че леглата са изчерпани.

Мерките ще се афишират авансово, като към този момент по-висока заболеваемост се следи в областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас.

Министър Сербезова още веднъж моли да се увеличи имунизационният обсег, защото над 90% от хората, стигащи до интензивни грижи, са неимунизирани.

В над 85% от страните от Европейски Съюз се употребяват зелените документи за достъп до обекти с публично значение и те стартират да анулират разнообразни ограничения, само че това е функционалност от имунизационния обсег.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР