Обсадата на Варна е проведена между 21 и 24 март

...
Обсадата на Варна е проведена между 21 и 24 март
Коментари Харесай

Цар Калоян превзема Варна

Обсадата на Варна е извършена сред 21 и 24 март 1201 като от една страна са обсаждащите българи, а от друга обсадените византийци. Крепостта пада и цар Калоян пленява града.
След като най-младия от тримата Асеневци Калоян се възкачва на престола при започване на 1197 година, той неотложно демонстрира решението си да продължи войната с византийците с желание да освободи всички български земи. На идната година Калоян даже се съюзява с Иванко, килъра на най-големия му брат Иван Асен.
В началото на новия век Калоян завзема Констанция (днес покрай Симеоновград) и след това се насочва в противоположна посока, с цел да обсади последната византийска цитадела на север от Стара планина - Варна. Варна се е защитавала от огромен гаризон, в това число от западни наемни бойци, които са били познати като най-смелите бойци във византийската войска.
За да завземат крепостта българските инженери конструират голяма обсадна кула, която е по-широка от външния трап. С помощта на обсадни уреди българската войска съумява да премине през рова и доближава стените на града. На третия ден от обсадата 24 март 1201, бойците вършат пробив. Според византийския историк Никита Хониат Калоян не се поколебал да убие всички бранители, макар обстоятелството, че било Великден. Византийците са хвърлени в рова и заровени живи. След като унищожил градските стени Калоян се завърнал в столицата Търново.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР