Образователното министерство публикува верните отговори от днешния държавен зрелостен изпит

...
Образователното министерство публикува верните отговори от днешния държавен зрелостен изпит
Коментари Харесай

Вижте отговорите от матурата по БЕЛ

Образователното министерство разгласява правилните отговори от днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

„ Споменът – тъга и разтуха “. Върху тази тематика в елегията „ Аз желая да те помня все по този начин “ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение. Втората опция беше есе със заглавие „ Тежестта на думите “. Младежите имаха 120 минути, с цел да основат текст с размер до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То допуска зрелостниците да разкодират основните думи в заглавието и да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се очакваше да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства.

Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.

В първата част на матурата по БЕЛ се акцентира върху използването на книжовните правила и четенето с схващане. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни творби и дарба за тяхното пояснение. В една от дилемите се очакваше зрелостниците да открият тематиката в фрагмент от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст.



















Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР