Образователният министър Красимир Вълчев повдигна завесата над неизвестността за това

...
Образователният министър Красимир Вълчев повдигна завесата над неизвестността за това
Коментари Харесай

Вълчев: Детските градини е възможно да отворят през май

Образователният министър Красимир Вълчев повдигна завесата над неизвестността за това по кое време биха отворили детските градини. До момента и властта, и синдикатите от образованието, а и множеството родители са по-скоро обезпокоени от такава стъпка.
Според Вълчев е допустимо детските гладини да отворят за малко още този месец. Обсъждат се разнообразни разновидности за това по какъв начин и по кое време децата да се върнат в групите, заяви в предаването „ Здравей, България” по NOVA.
„ Засега решението е по-скоро да бъдем внимателни. Това надвива и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, в случай че отворим детските градини. Други страни вършат опити – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са у дома. Такова упражнение не знам до какъв брой ще усъвършенства просветителните резултати”, съобщи Вълчев.
Училищата се дезинфекцират постоянно и са безвредни за провеждането на изпитите. Това увери просветителният министър. По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се съблюдават ограниченията за разстояние, ще се прави стерилизация, ще бъдат отворени повече входове, с цел да не се позволява скупчването на децата преди и след изпита.
„ Не би трябвало да има проблем, има задоволително свободни класни стаи”, сподели министърът.
Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне в допълнение заплащане, само че към момента не е взето решение. Вероятно такова ще има идната седмица.
На възпитаници под карантира ще се вършат до 36 часа по-рано PCR проби и ще поставят изпити самостоятелно. В краен случай, някъде може да се отсрочи изпитът.
Що се отнася до баловете министърът сподели, че не се предлагат. "Може би юни-юли-август, все ще имат време да се съберат”, сподели Вълчев.
Относно въпроса за какво изпитите не бяха изтеглени за септември Красимир Вълчев разясни, че това се прави и поради децата, които аплайват в чужбина.
По думите му 10-11% от децата не са взели участие в отдалеченото подготвени. „ Някой от тях заради липса на съгласуваност, само че огромна част и заради липса на предпочитание. Имат мобилни телефони, възлагани са им задания и директно, и посредством мобилни телефони. 3-4% са взели участие в синхронно образование посредством виртуални класни стаи, което е близо до присъственото образование в класната стая”, изясни Вълчев.
„ Имаме групи, които мъчно мотивираме да учат. Полагат се най-много усилия”, сподели министърът. И изясни, че в естествена обстановка им се взимат обществените помощи, в случай че детето не върви на учебно заведение. В случая обаче няма по какъв начин да се пишат отсъствия.
„ Ако обстановката разрешава, ще има единично присъствено време в учебните заведения през лятото. Това не е неприятно за детето да повтори годината”, сподели министър Вълчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР