Образователната система е огледало на кривиците на обществото. Това каза

...
Образователната система е огледало на кривиците на обществото. Това каза
Коментари Харесай

Много станаха `калинките` напоследък, заяви Александър Грозданов |

Образователната система е огледало на кривиците на обществото. Това сподели Александър Грозданов, претендент за депутат от листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 24 МИР, пред радио „ Фокус “. Той посочи, че упоритостите на левицата в тази сфера са свързани с същинското и качествено българско обучение, за еднакъв достъп на всички деца, за положителни учители и за положително бъдеще на поколението, което сега учи, както и на това, което следва да влезе в учебно заведение. 

Според Александър Грозданов слабите звена на българската просветителна система не са от през вчерашния ден и през днешния ден, само че в последно време са станали все по-отчетливи.

„ Самият факт, че се намираме на 40 и някое място по четивна просветеност, по познаване на естествените науки и умения да се употребяват тези познания, е задоволителен. В началото на 90-те години, въз основа на проучване на ПИЗА, бяхме сред 5-о и 9-о място по другите публични и естествени науки. А това, че в този момент сме надалеч, надалеч по-назад, приказва, че имаме проблеми. Те са свързани с мотивацията за учене, с квалификацията на учителите ни, с тяхната подготовка и подготвеност да бъдат потребни на своите възпитаници “, сподели още Грозданов.

Кандидатът за депутат добави, че когато в обществото има недоумение на стойностите в учебен аспект, не можем да чакаме, че просветителната система сама ще успее да преодолее тези дефекти и дефицити.

Според него една от главните направления за работа на бъдещите държавни управления и ръководството на страната е да създадат по този начин, че образованието в действителност да бъде една непреходна стойност и да бъде оня незаобиколим аршин, по който хората да намират своето място в професионалния и публичния си живот.

„ Много станаха в последно време „ калинките “, които заемат позиции, позволяващи им съвсем безнаказано да правят маса нелепости. И това не е в следствие единствено на нечия партийна политика, а и на ниската просветителна подготовка. Така че мотивацията за учене, цената на понятието „ начетеност “ би трябвало да се върне най-малко на равнищата, на каквито го познавахме до преди три десетилетия “, посочи той.

Първото нещо, което Грозданов смята, че би трябвало да бъде променено е понятието „ стойност на образованието “ в очите на българските възпитаници и да се изисква от тях да четат повече.

Александър Грозданов изрази вяра, че идващото Народно заседание ще излъчи държавно управление. Ще има устойчиво болшинство, което да съдържа национално виновни хора и партии, за които грабежът и корупцията не са първостепенна цел. В Народното събрание да има задоволително образовани представители, които са в положение да вземат значими и виновни управнически решения за България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР