Образованите индивиди и образованите народи са по-успешни в развитието си.Доходите

...
Образованите индивиди и образованите народи са по-успешни в развитието си.Доходите
Коментари Харесай

Когато вярата в конспирации се превърне в обществена шизофрения. Финландия почва битка с дезинформацията още от училищата

Образованите човеци и образованите нации са по-успешни в развиването си.

Доходите им по-високи, а продължителността им на живот по-дълга.

Вярата в теории на конспирации може да докара до личностни проблеми и на моменти стига до форми близки до шизофрения.

В някои общества степента във религия в тайни теории е толкоз висока, че се трансформира в проблем за националната сигурност, а както сочат статистиките популацията в България е с най-високи равнища на подмолно мислене в Европейски Съюз. 

На другия полюс са страни като Финландия.

Образованието в сериозно мислене е единствен път към истината и ваксина против конспирациите и дезинформацията. 

„ Приказките работят добре “, обясни финландският възпитател Кари Кивинен в изявление за The Guardian, предаде psychologytoday.com. 

Кивинен приказва за педагогика, ориентирана към насърчаване на сериозно мислене у младежите. Той продължи: „ Вземете хитрата лисица, която постоянно мами другите животни с хитрите си думи. Това не е неприятна метафора за избран вид политици, нали? “

Този учебен модел, създаден във Финландия, учи младите възпитаници да се опълчват на „  фалшивите новини  “ още в началното учебно заведение. Финландското държавно управление стартира този педагогически тласък през 2014 година, когато съветската дезинформация стана все по-разпространена във Финландия.

Подобна стратегия е все по-необходима, отбелязва Кивинен, защото финландските деца, сходно на техните сътрудници по света, употребяват вести не от обичайни източници, а от обществени медии, в това число WhatsApp, Instagram и Snapchat.

Освен това той акцентира централната роля на логаритмите при определянето на новините, които младежите виждат, и акцентира значимостта на внушаването на сериозен взор у децата, до момента в който употребяват информация, прокарвана от обществените медии.

Образованието за ранна медийна просветеност работи

Изследванията демонстрират, че самодейността на Финландия е навременна. Вярата в теориите на конспирацията изглежда стартира към 14-годишна възраст, тъй че за какво да не поставим основата за подобаващ песимизъм по-рано?

Но работи ли такова ранно обучение? 

С една дума да. Финландия е с голямо болшинство челната страна в Европейския показател за медийна просветеност.

Докладът разказва Финландия и други страни с висок резултат като „ най-добре готови да устоят на въздействието на подправените вести заради качеството на образованието, свободните медии и високото доверие измежду хората “. 

Това ранно медийно обучение е основна част от триумфа на Финландия.

Финландия е богата страна, тъй че може да се чудите дали подобен триумф изисква избрани запаси. Това не е по този начин, както демонстрират две рандомизирани следени изследвания в Уганда.

След двудневно образование учителите от Уганда изнесоха серия от девет урока по осведомителна просветеност, обвързвана със здравните резултати на деца на възраст 10-12 години. Изследователите оповестяват за „ огромно усъвършенстване “ в осведомителната просветеност на децата, обвързвана със здравето. Те заключават, че „ е допустимо да се научат децата от началното учебно заведение да мислят сериозно в учебни заведения с огромно съответствие възпитаник към преподавател и малко запаси “.

Не го наричайте „ подправени вести “

Финландският възпитател Кивинен изяснява, че заобикаля термина „ подправени вести “ за деца и натъртва на разбивката на дезинформация, дезинформация и „ злоинформация “, за които писахме по- рано. 

Дезинформацията включва неточности, които може да са неволни. 

Дезинформацията включва откровени неистини. 

А неправилната информация е това, което Кивинен назовава „ злословия “. 

Неправилната информация може да е точна или неточна; и в двата случая задачата е да се аргументи щета. 

„ Дори напълно дребни деца могат да схванат това “, сподели Кивинен за тази щета. „ Те обичат да бъдат детективи. “

Светът би трябвало да гледа на Финландия, както и на Уганда, като модел. Образователните подходи са най-хубавата тактика за имунизиране против подправените вести. Има редица старания за обучение, обвързвано с дезинформация, на университетско ниво в Съединените щати, само че има малко необятно публикувани опити за образование на по-младите възпитаници по тези въпроси.

 Едно допустимо изключение е Checkology, самодейност на основаната в Съединени американски щати непартийна организация News Literacy Project. Надяваме се, че с подготвени запаси политиците ще прибавят това значимо наличие към образователните стратегии на началните и междинните учебни заведения. Това не би трябвало да е приказка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР