Образованието в България има нужда от повече свобода, достъп на

...
Образованието в България има нужда от повече свобода, достъп на
Коментари Харесай

Как 52 компании срещат 52 училища в България

Образованието в България има потребност от повече независимост, достъп на бизнеса без административни спънки и преразглеждане на ролята на учителя - належащо е още веднъж да бъде трансфорат във подстрекател. На това мнение е Кристиян Михайлов, който е част от управителния съвет на ПАРА - Професионална асоциация по роботика и автоматизация.

Личната му цел е през 2021 година 52 български компании да се срещнат с 52 учебни заведения. " Към края на 2020 година имах диалог с следващата българска компания, която основава новаторски артикул и счетох, че повече такива компании има потребност да бъдат показани на български учебни заведения ", сподели той пред " Дневник ". Целта му е да покаже на учениците, че са им нужни умения, които да прибавят по-висока стойност от нормалното в стопанската система (примерно пакетиране на кашони, шиене, заваряване). " Искам да ги срещна с организации, които комбинират креативност и високи технологии, решавайки проблеми ", споделя той.

И съумява. От началото на годината близо 55 учебни заведения са се записали за самодейността. Над 30 компании са я подкрепили, в това число представители на ПАРА. Реално се провеждат групови срещи сред учебните заведения и фирмите, като представители на фирмите организират лекции пред децата. Вече са направени 10 такива срещи. " Вижда се, че самите учители са жадни за българските триумфи и имат интерес външен представител да стимулира децата ", са наблюдемията на Кристия Михайлов.

Иновациите срещат учебното заведение

Записването за самодейността става на, който се популяризира през обществените мрежи. Има основана, в която се показват авансово фирмите и учебните заведения. След записване на учебното заведение и компанията, Михайлов се свързва с тях и уговарят ден и час за среща.

 Как 52 компании срещат 52 учебни заведения в България
© Личен списък

Прави му усещане, че 50% от учаснтиците държат на присъственото присъединяване. " Самите компании са извънредно стимулирани да вземат участие. Предварително ме разпитват за вида учебно заведение. Дори след всяка лекция учениците попълнят кариерен въпросник, който цели да ги ориентира в развиването им ", споделя той.С организирането на груповите срещи сред учебни заведения и компании Михайлов си е сложил за цел освен да подкрепи учениците в тяхното кариерно развиване развитие, а и да въодушеви допустимо най-вече младежи да изберат техническа или близо до нея компетентност на развиване.

На въпрос какво би трансформирал в просветителната система в България, Михайлов акцентира, че би я пререзгледал, както и методите ѝ на финансиране. Смята, че образованието би трябвало да проработи на по-силен пазарен принцип, като надлежно бъде разрешено и на засегнатите обществени групи да имат първокласен достъп до него. " От изключителна значимост е ролята на по този начин нареченото приобщаващо обучение, както и ролята на малцинствените групи. Пандемията сподели, че близо 70 хиляди деца нямат достъп до компютър. Как чакаме те да имат вярно схващане за света, в случай че не престават да без достъп до информация? Нали, на следващия ден тези деца ще изпаднат от пазара на труда. Така ще легнат на нашите налози, а към този момент виждаме, че системата е задоволително натоварена ", показва Криистиян Михайлов.

 Как 52 компании срещат 52 учебни заведения в България
© Личен списък

По думите му в днешно време българските учители са се трансформирали във " всичколози " - постанова им се да вършат всичко, затрупани са от административни документи. Отделно към момента учителите се тормозят да работят независимо и търсят утвърждението от горната страна надолу по веригата. " Положителното е, че от ден на ден учители търсят външна помощ при генерирането и изълнението на новаторски хрумвания в образованието. Неправителственият бранш все по-силно подкрепя българския преподавател. Забелязват се от ден на ден будни младежи, които търсят реализацията тук още от ранна възраст ", показва Михайлов.

Коронавирус рецесията и дигитализирането на българското учебно заведение

По думите на Кристиян Михайлов образованието до 12 клас има извънредно огромни провокации. " Коронавирус рецесията единствено ги разкри с още по-голяма мощ. Видяхме, че учителите имат потребност от повече независимост, комбинирано с цифрови технологии и умения в потреблението им. По този мотив е належащо образованието ни до междинен стадий на довеждане докрай да се цифровизира на % непосредствен до 100%, както и да се включат по-практически познания и умения. Настоящото потомство не схваща за какво му се налива дадената информация. Липсата на подтекст работи демотивиращо, а с идването на тинейджърството младежите всеобщо биват изгубени ", счита Михайлов.

Той предлага да се работи в тенденция допустимо най-вече компании да описват в учебните заведения по какъв начин предметите са свързани с практиката. Според него е належащо проучването на роботика и програмиране още от първи клас на изборен принцип. И още: СТЕМ кабинети във всяко учебно заведение финансирани в партньорство с бизнеса.
Държавата купува 70% от нужната техника на пазарни цени през изцяло транспарантна онлайн платформа.
Развитие на дуалното обучение във всяка професионална гимназия.
Налагане на данъчни облекчения за фирмите, които поддържат този вид образование .
За Кристиян Михайлов роботиката е съвсем наложителна в образованието, тъй като е интердисциплинарна и съставлява цялост от огромна част от дисциплините - физика, химия, математика. " Проучванията потвърждават, че роботиката развива творчеството, ускорява инженерното мислене, дава практическа база за решение на проблеми. Роботикатата и вярното ѝ преподаване са образец по какъв начин да вдъхновим децата и да ги превърнем в създадели ", заключава той.К

Какво е нужно на децата, че да основават

Според наблюденията на Михайлов от последните три години, от ден на ден младежи биват подтиквани да се занимават с инженерство, роботика и програмиране. Той дава за образец клуба Innova One към гимназията в харманли, който събира възпитаници от разнообразни класове с ползи в областта на науката и тхнологиите. " Младежите там съумяха да основат решение за надзор качеството на въздуха и водата посредством сензорна технология. Същите младежи предходната година са основали и робот за стерилизация.

 Как 52 компании срещат 52 учебни заведения в България
© Личен списък

" Друг сполучлив образец е клубът по Lego роботика QWERTY, който, воден от учителя Венелин Николов, изавоюва специфичния приз за задграничен отбор на Международната олимпиада по Lego - роботика в Атина за 2019 година ", показва Михайлов.

Миналата година вниманието на ПАРА е сграбчил дребният по размери робот " Гардън Спарк ", кадърен да подкрепя земеделските производители. Разработката е основана от студенти от Техническия университет в Пловдив.

" В ролята на изкуствения разсъдък няма по какъв начин да не отбележа и оценката на ученика в горен курс Виктор Колев. Заедно със своите ментори Светлин Пенков и Димитър Василев той съумява да реализира впечатляващи резултати върху " Корпусът за нереално мислене " (ARC), който се счита за една от най-сложните задания за изкуствения разсъдък. Работата му сплотява подходи от мета-обучението, невронни мрежи с памет, статистика и доктрина на алгоритмичната трудност ", споделя Кристиян Михайлов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР