Образованието трябва да се развива в практико-приложно направление, за да

...
Образованието трябва да се развива в практико-приложно направление, за да
Коментари Харесай

Радев лансира създаването на Национален център за наблюдение от космоса

" Образованието би трябвало да се развива в практико-приложно направление, с цел да може знанията незабавно да влизат в приложимост " - това съобщи президентът Румен Радев по време на полемика със студенти от Аграрния университет, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg

" Когато излезе първият вид на Плана за възобновяване и резистентност при предходното постоянно правилство, прозрях, че в него липсва нещо значимо – да имаме цялостен надзор върху нашата си земя. Затова считам, че би трябвало да има Национален център за наблюдаване от космоса. Заложен е в този момент, над 100 млн. лева са планувани за него. Говорим за виртуални животни, пасища, градини без овошки и така нататък - това е единия от проблемите на досегашния метод на систематизиране на дотациите. 

Този център ще е голям, с представители на всяко министерство и ведомство, които ще следят какво става в България от космоса. Над нас непрестанно обикалят спътници, информацията идва съвсем в действително време. Може да се следи положението на въздух, води, реки, гори, почва – влага, химически състав, битка с наводненията, пожари, трафик и така нататък Очаквам в скоро време да имаме този център, в него да се носи непрекъснато дежурство по бедствия и повреди – специалисти да обработват информацията и да бъде налична до всеки фермер. 

Имах среща с отговорника на Световната банка за България, идваше от Латинска Америка. Той описа, че Коста Рика е изстреляла собствен сателит и следи горите. Трябва да гледаме самоуверено напред, изрично би трябвало да създадем по този начин, че всяко постижение в технолгиите да го внедряваме в живота, тъй като има държави, които го вършат и живеят по-добре. ".

Президентът получи кошница с даровете на университета. Румен Радев взе участие в полемика " Бъдещи провокации пред младежите в България " в Аграрния университет в Пловдив.

В програмата на президента е планувано посещаване на учебно-опитната и пробна винарска маза на АУ в село Брестник, където ще се запознае с историята на избата и технологията на произвеждане. В Пловдив Румен Радев ще посети и пловдивския производител на роботи " Милара Интернешънъл ", където ще се запознае с високотехнологичното произвеждане на компанията и ще разиска капацитета за произвеждане на електрически камиони в България.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР