„Образованието е сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост.

...
„Образованието е сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост.
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Образованието е сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост

„ Образованието е сериозен акцент в Плана за възобновяване и резистентност. Над 1.3 милиарда е сумата, която е отделена за обучение в три посоки. Основно в направлението стенд центрове и нововъведения. Това е доста значимо за системата на обучение, тъй като по този начин от ден на ден се доближаваме до актуалните условия за метод на обучение и образование на децата, както несъмнено и до студентите.” Това сподели ръководителят на парламентарната комисия по обучение и зам.-председател на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в ефира на Българска национална телевизия и добави, че нововъведенията са главен акцент в съдружното съглашение.

Председателят на парламентарната комисия по обучение изрази убеденост, че с европейските средства ще се усъвършенства построяването на стенд центрове в учебните заведения. „ Това е потребление на актуалните цифрови технологии, с цел да може на децата да им е по-интересно, както и основаването на цифрови работилници и кабинети за естествени науки, които ще имат позитивен резултат за повишение качеството на образованието. Това е едно съществено перо – 560 млн.”, уточни още тя.

Според Анастасова бенефициентите особено в направлението за сферата на образованието са учебните заведения. Социалистката бе безапелационна, че в случай че през годините е имало и минимален корупционен риск, то това е било в българските учебни заведения.

„ Модернизирането на учебната инфраструктура е другото доста съществено направление. Това значи модернизиране на материалната база в училищата- ще бъдат актуализирани 57 детски градини и над 80 учебни заведения. Това значи нова среда за децата плюс построяването на най-малко 8 нови детски градини и 8 нови учебни заведения. Става дума за 650 млн. лева”, съобщи социалистката и добави, че е извънредно удовлетворена от започващия в МОН развой на смяна на образователните стратегии и наличие.

По думите й цели випуски са излезли необразовани, тъй като образователните стратегии и наличие, които не са променяни от 2001 година се оказват неефективни. „ Децата би трябвало да са дорасли да схващат това, което им предлагаме като образователно наличие и то да бъде поднасяно на понятен език”, сподели още зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

„ България има потребност от държавно управление и законодателни промени, а не от нови избори. Аз не мога да приказвам от името на сътрудниците от другите партии, само че мога да ви кажа, че Българска социалистическа партия е поредна. Ние сме диалогични и настояваме за разсъдък във всяко едно решение на обединението. Относно РСМ се придържаме прецизно към това, което е записано в съдружното съглашение. Имаме и единомислеща позиция на Народното събрание”, безапелационна бе Ирена Анастасова.

Народният представител от левицата съобщи, че държанието на Българска социалистическа партия в обединението е устойчиво, рационално и отговорно, тъй като социалистите мислят държавнически, а по думите й предлагането за изпъждане на дипломат Митрофанова е сериозен акт и не е редно да се подхожда прочувствено в такива обстановки. „ Преди да сме членове на Европейски Съюз ние сме българи и би трябвало преди всичко да определим кой е нашия народен интерес”, добави тя.

В умозаключение Ирена Анастасова напомни позицията на Българска социалистическа партия, която е срещу глобите против Русия, както и против доставките на оръжия за Украйна. „ Позицията на госпожа Нинова е позиция на партията и тя не е променяна”, уточни още тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР