Образната диагностика е медицинска специалност, в която лекарите разчитат на

...
Образната диагностика е медицинска специалност, в която лекарите разчитат на
Коментари Харесай

Специалист: Изкуственият интелект ще вземе работните места само на хората, които не могат да го ползват

Образната диагностика е здравна компетентност, в която лекарите разчитат на високоспециализирани апарати, чрез които се слагат диагнози. Това са ултразвуковия уред, рентгена, компютърния томограф, нуклеарно магнитния резонанс, ПЕТ-КТ, ангиографското проучване. Според данните от болничната ни осведомителна система, на повече от 90% от пациентите се прави най-малко едно нагледно проучване. Тоест, в случай че ви се наложи да влезете в болница, съвсем сигурност ние ще ви диагностицираме, макар че в множеството случаи няма да изпълним непосредствен контакт. 

Това сподели в изявление за Plovdiv24.bg доктор Любомир Червенков, експерт по образна диагностика и основен помощник в МУ-Пловдив. 

Темата за изкуствения разсъдък стартира да съставлява интерес за необятната общност от началото на годината. Може би след индустриалната гражданска война преди няколко века, в този момент още веднъж сме на прага на нова такава, точно с присъединяване на изкуствения разсъдък. 

В медицината тази тематика също е доста настояща през последните години, а идващия международен конгрес по образна диагностика ще бъде точно на тази тематика -  next generation radiology, като обект на полемиките ще е навлизането на изкуствения разсъдък в практиката.

Д-р Червенков се занимава с тематиката за изкуствения разсъдък от 2020 година, когато на състезанието за основен помощник към МУ-Пловдив показва първичните данните по тази тематика. " Към оня миг, това беше към момента един другоземен въпрос. Имаше утвърдени две системи - едната за разкриване на мозъчни хематоми, а другата - за разкриване на белодробна тромбемболия. И двете системи посочваха доста положителни резултати - акуратност на диагнозата над 98%. Към сегашния миг този % даже е по-висок, защото системите не престават да се самообучават, несъмнено, под контрола на лекарите " - споделя експертът.

В последните две години лекарят е взел участие в националния план за електронно опазване на здравето, по-специално в създаването на медицински диктофон. Чрез него е допустимо диктуването на резултатите от проучванията да се трансформират в текст, което икономисва доста време.

В изследователниския център по транслационна невронаука към МУ-Пловдив, взаимно с екипа на Клиниката по урология към УМБАЛ " Каспела " е осъществено обстойно изследване на тематиката с простатния карцином. Резултатите са оповестени в едни от най-престижните международни списания. Открояват се някои проблеми в диагностиката на този вид рак, които в близко бъдеще най-вероятно ще бъдат решени взаимно с изкуствения разсъдък, счита лекарят.

Последната научна обява на доктор Червенков, обвързвана с изкуствуния разсъдък, е със заглавие " Future of prostate imaging " в списание world journal of radiology, където показва последните данни за опциите на изкуствения разсъдък при диагностика на болесттите на простатата. Това е извънредно значима тематика, защото карциномът на простатата съставлява втория по периодичност израстък при мъжете.

Изкуственият разсъдък съставлява програмен продукт, който проучва дадена база данни и оказва помощ за решението на разнообразни проблеми. Д-р Червенков неотдавна се е срещнал с едно забавно изследване, в което на изкуствен интелект се показват разнообразни рентгенографии на бели дробове, софтуерът е съумял да разпознае находките и даже е познал расата на пациента. 

" Всъщност изкуственият разсъдък и сега към този момент е при нас, само че в начален стадий. В  болничното заведение, в която работя - УМБАЛ " Каспела ", разполагаме с последно потомство компютърен томограф с богати благоприятни условия за пост процесинг на облиците, което усъвършенства диагностичната стойност. Особено значимо е, че посредством актуалния програмен продукт се прави разбор на пациента и се ползва излъчване, което е допустимо най-ниското за проучване на дадената зона. Освен това се редуцира и времето за сканиране " - изяснява лекарят.

Изкуственият разсъдък е като навигацията в колата - може да ни покаже най-хубавия съгласно нея път, само че въпреки всичко колата я караме ние и ние взимаме решенията. Същото е и в медицината - крайното решение е наше. Наскоро прочетох, че една част от хората считат изкуствения разсъдък за заплаха, в това число и наши сътрудници. Те считат, че той може да вземе работните им места. Но аз мисля, че той ще вземе работните места единствено на хората, които не могат да го употребяват - обобщава доктор Любомир Червенков.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР