Образът на Русия в масовото съзнание е неразривно свързан с

...
Образът на Русия в масовото съзнание е неразривно свързан с
Коментари Харесай

3 факта за руската водка

Образът на Русия в всеобщото схващане е неразривно обвързван с водката, макар че кой тъкмо е изобретил напитката е тайнственост, както и цялата ѝ история.

А на въпроса по какъв начин да се пие е доста по-лесно да се отговори!

Водката не губи позиции и остава една от най-популярните алкохолни питиета в света в продължение на доста години заради своята повсеместност. Още по-изненадващо е какъв брой малко историците знаят за нея.
Водката не е съветска напитка
В античен Египет е основан самобитен първообраз на водка, само че получената течност се употребява за медицински цели. Според разнообразни източници нейното преоткриване се случва в Близкия изток през X век, само че още веднъж не като познатата напитка – мюсюлманите не пият алкохол.

В Русия спиртът – основата на водката – се появява за първи път едвам през 1386 година с идването на генуезкото посолство. Но напитката не е по усета на царския двор. По това време в Русия са известни и други опияняващи напитки – медовина, мая, вино и бира, а изобретението, демонстрирано от генуезците, наподобява прекомерно мощно и е решено да се употребява единствено като лекарство и то мощно разредено. Приблизително по същото време, съгласно една версия, монахът Исидор, заключен в московския Чудов манастир, изобретява самогона. Самогонът е съвсем същият като водката, само че в случай че водката се прави от вода и алкохол, то самогонът се получава вследствие на ферментацията на зърнени култури – пшеница, ечемик, овес и други.



Държавна Третяковска галерия/Sputnik

Досега никой от историците не е съумял да откри точната година или даже десетилетие, когато „ хлебното вино “, както тогава назовават водката, се появява в Русия. Има легенда, че химикът Дмитрий Менделеев изобретява водката, само че това също е неточност. Химикът учи взаимоотношението на молекулите и се пробва да разбере за какво при разбъркване на алкохол и вода в равни пропорции се получава по-малък размер течност, в сравнение с преди смесването. На това е отдадена дисертацията на учения „ За съединяването на спирта с вода “. В текста на проучването няма нищо за усета или резултата на водката върху човешкото тяло. Това не анулира обстоятелството, че точно проучванията на Менделеев са в основата на стандарта за водка, въведен през 1894 година. След публикуването на научната работа на учения държавното управление патентова Менделеевия състав на водката, наименуван „ Московская особая “. Зърненият алкохол се разрежда по тегло с вода тъкмо до 40 °.

 Д. Менделеев

Д. МенделеевФ. Блумбах/Sputnik

Всичко това не пречи на водката да си обезпечи купата „ съветска напитка “, само че чак през XX век и с помощта на ловко рекламиране. Смирнов, главният производител на водка в Руската империя, именуван „ царят на водката “, емигрира след революцията от 1917 година. През 1933 година той продава правата за произвеждане на водка Smirnoff на американски предприемач, който през 1938 година ги препродава на компанията Hueblein. Руските корени на марката свършват своята работа – по този начин водката се трансформира в всеобщото схващане в напитката на руснаците. Самата марка към момента е в челните позиции на най-продаваните водки в света.



Свободни източници
Името „ водка “ се появява едвам през XX век.
Произходът на думата „ водка “ е не по-малко комплициран от историята на самата напитка. Водката не е нищо повече от умалително на думата „ вода “, само че по кое време тъкмо стартира да се употребява като название на алкохолна напитка, не е известно. Водката в Русия е наричана „ хлебно вино “, „ полугар “, „ самон “, „ горелка “, „ пяна “. Името „ водка “, се употребява импровизирано в устната тирада.



Уилям Карик/ТАСС

Първият формален документ, в който се употребява думата „ водка “, е указът на Петър I от 1683 година „ За събирането на мита върху разнообразни виновност и водки, внасяни от чужбина “. На самите етикети напитката се назовава „ трапезно вино “, „ рафинирано вино “, показани са и градусите ѝ, а първите етикети с думата „ водка “ се появяват едвам в края на XIX век.

До въвеждането на монопол върху думата „ водка “ през 1902 година не престават да съществуват две наименования едновременно – водка и вино (трапезно, хлебно, подсилено и други). Стандартът от 1936 година поставя завършек на това, тъй като ясно дефинира какво е водката – „ безцветна и транспарантна примес от ректифициран алкохол с вода “. Тогава се утвърждава и технологията на произвеждане.
За нея няма съвършено мезе


NASA

Някои считат водката за прочистваща вкусовите рецептори напитка, която е хубаво да се пие преди сервиране на последващо ядене – същата функционалност извършва джинджифилът в сушито. Но в съветската просвета водката заема настрана място. Исторически Русия има малко запаси за винопроизводство и остатък от зърно, от което се прави напитката – по този начин виното в Русия става „ хлебно “. Това образува специфична просвета на пиянство и мироглед за вярното потребление на водка. Ето какво споделя за нея основният сомелиер на ресторантския холдинг Maison Dellos Сергей Аксьоновски: „ Пиенето на водка е цялостен обред. Обикновено се пие като аперитив или диджестив, който в Русия се назовава „ на посошок “.

Случва се водка да се пие през цялото хранене, в случай че менюто допуска избора на водката като съществена напитка. Такова меню ще се състои най-вече от разнообразни мариновани и осолени зеленчуци – това също се е развило исторически, тъй като в миналото сходни заготовки са правени във всеки дом, а кисело-соленият усет върви добре с водката. Самата водка би трябвало да се пие охладена, съвсем ледено студена – това е най-хубавият вид. “



Според Сергей рибните мезета от скумрия, херинга и сьомга, както осолени, по този начин и пушени, също вървят добре с водка. Освен рибата, сланината също подхожда на водката. Водката се пие с разнообразни месни артикули като: варено свинско, сушено говеждо, пушена шунка. Друг известен вид е пастет, състоящ се от херинга, лук и варени яйца.



Legion Media

Най-руските разновидности за пиянство на водка са с палачинки, хайвер и борш. Хайверът нормално е обособен артикул в културата на пиянство на водка. Червеният и черният са подобаващи, само че комбинацията от черен хайвер с водка е една от най-хубавите гастрономически двойки.

Разнообразието от това, с което може да пиете водка, е голямо. Все отново не я пробвайте с десерт!

създател: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР