Обратните завои в областта на държавната авиация продължават. След като

...
Обратните завои в областта на държавната авиация продължават. След като
Коментари Харесай

ПП-ДБ спешно закриват държавния авиационен оператор

Обратните завои в региона на държавната авиация не престават. След като не съумя да се пребори със служебното държавно управление за опазване на основаното при кабинета на Кирил Петков комерсиално сдружение „ България хели мед сървиз “ и то бе оповестено за разпродажба, в този момент ПП-ДБ вършат втори опит, предава Сега.

Изготвен от Кирил Петков и други депутати от обединението законопроект за смяна в закона за гражданското въздухоплаване планува държавният авиационен оператор /ДАО/, който трябваше да поеме и здравната въздушна помощ, да бъде премахнат. ДАО ще бъде преобразуван в държавна компания вместо сегашния му статут – на вторичен разпоредник под шапката на транспортното министерство. Така още преди да е изминал срокът за разпродажба на „ България хели мед сървиз “, към този момент има подготовка за разкриване на второ комерсиално сдружение.

Проектът с изменение в закона за гражданската авиация очевидно е супер незабавен, тъй като не бе пуснат за публично разискване от отрасловото транспортно министерство, а непосредствено се внася в Народно събрание по късата писта – през депутати. Това сигурно е обвързвано с осъществяването на контракта за доставка на медицински хеликоптери по проекта за възобновяване и резистентност. По график първият хеликоптер би трябвало да бъде доставен в края на годината. Държавния авиационен оператор прави полетите със особено предопределение за обслужване на президента, ръководителя на Народно събрание, премиера и други публични групи лица. Предвиждаше се той да поеме и обслужването на медицинските хеликоптери.

В претекстовете към плана се акцентира друга съществена причина за основаването на комерсиално сдружение – опцията за предоставяне на по-високи заплати на водачите. От текста не излиза наяве за какво даването на високи заплати сега е невероятно – законът категорично изключва държавния авиационен оператор от използването на рестриктивните мерки, които важат за администрацията. Твърди се, че все пак изключение, заплатите били лимитирани и се налагало водачите да си доработват. Ако ДАО бъде трансформиран в комерсиално сдружение, за него ще важат високите предели за възнагражденията на изпълнителните шефове и членовете на борда на шефовете. Таванът за директорските заплати е 18 минимални работни заплати или 14 040 лева Предвижда се трудовите контракти да бъдат преподписани, само че не е ясно дали това важи за управителния състав.

Като спомагателен претекст се акцентира и съществуващият сега текст в закона, съгласно който здравната въздушна помощ би трябвало да се поеме от оператор, който е комерсиално сдружение, а не административна конструкция. Настоящият министър на превоза Георги Гвоздейков през цялото време на разногласието твърди, че това са условията и на българския закон, и на европейските регламенти.

Проектът се внася преди да е изминал срокът за разпродажба на „ България Хели Мед Сървиз “. Разпореждането за закриване на сдружението е от 23 февруари, като в него бе избран 6-месечен период за разпродажба. В момента сдружението има избран ликвидатор – Десислава Георгиева.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР