Обрат в президентската надпревара в Турция в последните дни от

...
Обрат в президентската надпревара в Турция в последните дни от
Коментари Харесай

Как се промени Турция през последните 20 години в ерата на Ердоган?

Обрат в президентската конкуренция в Турция в последните дни от акцията - един от четиримата претенденти - Мухарем Индже се отдръпна. Очаква се това да прелее повече гласове в интерес на главния конкурент на Реджеп Ердоган - опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу. Оттеглянето на Мухарем Индже последва изказвания за секс запис с него, тиражирани в обществените медии. 59-годишният беше остро подложен на критика за кандидатурата си и упрекван, че цели да откъсне гласове от главния опозиционен претендент и играе в интерес на Ердоган.

През последните 20 години Турция отпред с президента Реджеп Ердоган отстъпи от визията на кемалистите, обърна лицето си на Изток вместо на Запад, ислямските полезности са на фундамент, сътвори нови другарства в арабския свят.



В началото на хилядолетието Турция още веднъж се възвръща от опустошително земетресение, още веднъж инфлацията е висока. На този декор на власт идва Реджеп Ердоган - към този момент известен като кмет на Истанбул, прекарал 4 месеца в пандиза за цитиране на поема, която съгласно съда подбужда към расизъм, той основава своята Партия на справедливостта и развиването и печели изборите през 2002 година.

Ранните му години са един от най-отворените интервала в актуалната турска история - стопанската система се отваря за непознати капитали, водят се директни договаряния с Кюрдската работническа партия - ПКК, разрешава на забулени дами достъп до университети, войска и обществената сфера. Позволява провеждането на гей прайд, Турция е първата, която ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка против насилието над дами, известна като Истанбулската спогодба. През 2005 година Турция стартира договаряния за участие в Европейския съюз.



" Без подозрение кандидатурата ни за участие в Европейския съюз е най-важният план за рационализация от основаването на републиката ", споделя Реджеп Ердоган - президент на Турция (10.12.2002 година, Вашингтон)

През тези години турците се радват на стопански взрив, повишаващ се витален стандарт, само че повратната точка идва след митингите в парка Гези в Истанбул. Протестите против градежа на търговски център в парка Гези бележат началото на смяната.

" Никой не може да нахлува в парка. Бяхме търпеливи, само че търпението ни се изчерпва. Това е последното ми предизвестие ", споделя Реджеп Ердоган - президент на Турция (13.06.2013 година, Истанбул)

Следва появяването на кюрдски групи, близки до ПКК в Сирия, следва и неуспех на договарянията за реализиране на мир сред сепаратистите и турската власт.



След опита за прелом през юли 2016 година турските управляващи упрекват последователите на ислямския свещеник Фетхуллах Гюлен, стартират хиляди арести, стягане на обръча към медиите, смяна в законодателството, с което става закононарушение да обиждаш президента. Над 150 000 държавни чиновници са уволнени, над 50 хиляди са арестувани. Това утежни връзките с Европейския съюз, договарянията за участие бяха замразени, а в това време Турция играе основна роля в притока на бежанци от Сирия.

" Германийо, ти даже не приличаш на народна власт и актуалните ти дейности не се разграничават от тези на нацистите ", споделя Реджеп Ердоган - президент на Турция (05.03.2017 година, Истанбул)

Подготовката за промяна на страната от парламентарна в президентска република към този момент е почнала, а позицията на Ердоган в блестящия президентски замък Ак Сарай в Анкара е все по-стабилна. Започва и опълчването със Съединените щати. Ердоган купува съветските противоракетни системи С-400, а в отговор Вашингтон изключва Турция от програмата за създаване на изтребители Ф-35. Отношенията сред Вашингтон и Анкара стигат до най-ниската си точка, за сметка на задълбочаване на връзките с Москва.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Дори и след началото на войната в Украйна - Ердоган отхвърли да се причисли към наложените от Запада наказания против Русия, вместо това играе ролята на медиатор сред Киев и Москва. Отказва да ратифицира контракта за участие на Швеция с претекста, че Стокхолм поддържа терористични групи. Растежът от началото на хилядолетието е пропуснат, Турция се дави от нестихваща инфлация, помпана в допълнение от отхвърли на Ердоган да увеличи лихвените проценти. Разделението в обществото става все по-голямо, само че дали всички тези фактори са задоволителни, с цел да пристигна краят на ерата Ердоган или той още веднъж ще устои?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР