Обрат в представите за 20-метровата антична кула до село Маноле,

...
Обрат в представите за 20-метровата антична кула до село Маноле,
Коментари Харесай

20-метровата кула в могилата Малтепе е била основа на храм

Обрат в визиите за 20-метровата антична кула до село Маноле, Пловдивско. Могилата Малтепе не е гробница, а е изкуствено построен насип, върху който се е извисявал паметен храм. Археолозите към този момент изследваха напълно могилата и са подготвени с най-вероятната интерпретация защо е била издигната 20-метровата кула в хълма.

Гробница на последния тракийски държател или на някой войнишки император - голямата кула край Маноле се отърси от множеството си хипотези.

Малтепе, най-голямата могила на Балканския полуостров, се оказа изкуствена. Създадена от хора. Защо някой би си дал толкоз труд - учените към този момент имат сигурен отговор.

Археолозите преди малко са завършили с изследването на северната част на могилата, в търсене на заровения. И веднага като не е в 20-метровата кула, тогава би трябвало да е положен в най-представителната част, забележима откъм остарелия римски път. А и георадарът засече тук обещаваща особеност. Но на вятъра.

" Простихме се с концепцията и вярата, да открием заравяне на този, с който е обвързвано издигането на този паметник ", изясни ръководителят на археологическите разкопки доцент доктор Костадин Кисьов.

Затова в този момент са оставили всички хипотези встрани и систематизират сигурните данни като това по какъв начин е направена могилата.

Доц. доктор Костадин Кисьов: Всичките тези пластове, които ги виждаме с друг цвят, това са друг жанр почва, която е взимана от покрайнините на могилата. Което демонстрира, че на процедура градежът, този пиедестал е изграждан редом с издигането на могилата. Тя е служила като скелет.

Освен това оборудването е с много компромисна зидария, тук-там няма задоволително хоросан и явно е строен с концепцията, че ще бъде поддържан от насипа. Така че кулата не е строена за кула, остава да е основа за храм на върха.

Доц. доктор Костадин Кисьов: Издигането на тази храмова сграда е трябвало да бъде на височина, т.е. на планина, на върха на планината, каквото тука явно няма в полето и каквато и могилата същина това символизира.

Мемориалът на върха също закупи по-плътни контури с мраморен фундамент. Част от квадрите й са налични.

Откритите капители пък дават сигурно височината на колоните, а и времето на градежа.

" В първи, най-късно началото на втори век ", разкри доцент доктор Костадин Кисьов.

Подобна солидна сграда на върха на преди малко насипан рид би рухнала, което още един път потвърждава инженерния план на 20-метровите основи.

Мемориалът въпреки всичко е опустошен, само че не поради нестабилна основа. Разкрития в подножието на хълма подсказват края му.

Земеделски къщи врязани в могилата от трети век. Или един век след построяването на този величествен мемориал паметта за него към този момент не съществува.

" Т.е. към този момент средата на 3 век, горе храмовата сграда е била разрушена ", изясни доцент доктор Костадин Кисьов.

Остава да проучат още малко от хълма, само че са сигурни че са изчерпали от мястото цялата информация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР