Обрат в един от най-големите дипломатически скандали от последните години.

...
Обрат в един от най-големите дипломатически скандали от последните години.
Коментари Харесай

Дъщерята на основателя на Хуауей се върна в Китай

Обрат в един от най-големите дипломатически кавги от последните години. След съвсем 3 години домакински арест в Канада дъщерята на китайския софтуерен колос " Хуауей " се върна в родината си. Тя беше освободена, откакто американските управляващи отдръпнаха настояването си за нейното изгонване. Няколко часа по-късно Китай разгласи, че пуска на независимост двама канадци, упрекнати в шпионаж.

През последните три години връзките сред Китай и Канада охладняха до равнище на дребна Студена война. В края на 2018-та дъщерята на създателя на " Хуауей " - Мън Уанджоу, която е и финансов шеф на компанията, беше арестувана във Ванкувър по искане на Съединените щати, поради финансови измами. Уанджоу призна за заблуждение на Съединените щати за покупко-продажби на компанията с Иран, с което са били нарушени глобите против Техеран.

" През последните 3 години животът ми се прекатурна. Това беше унищожително време за мен ", показа тя.

Според съглашението с американските управляващи, в случай че тя не го нарушава, обвиняванията против нея ще отпаднат в края на 2022-ра. Тя получи разрешението на Вашингтон незабавно да се върне в родината си.

След 1000 дни в китайски затвор в родината си се връщат и канадският предприемач Майкъл Спавор и дипломатът от Канада Майкъл Ковриг. Те бяха арестувани в Китай малко след ареста на Уанджоу по обвинявания в шпионаж.

" Има положителни вести за всички нас. Двамата се прибират у дома при фамилиите си ", разгласи министър председателят Джъстин Трюдо.

В Китай остават четирима канадци със смъртни присъди. Засега тяхната орис не се разисква. Не се разисква и дали " Хуауей " ще бъде изваден от американския черен лист поради обвинявания, че компанията създава технологии за шпионаж.

Мън Уанджоу е известна още като Сабрина Мън и Кати Мън. Тя е по-голямата щерка на създателя на " Хуауей " - милиардера Рен Женгфей. В компанията на татко си работи от 1999г. От 2011г. става финансов шеф. Няколко месеца преди да бъде задържана през 2018 година е издигната до заместник-председател на китайския софтуерен колос.

Мън беше арестувана във Ванкувър, до момента в който се прекачваше на летището. Канадските управляващи се съгласиха да я освободят под гаранция, само че при строги условия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР