Обрат с осигуровките! Засяга всички! Промяна има и в болничните

...
Обрат с осигуровките! Засяга всички! Промяна има и в болничните
Коментари Харесай

Обрат с осигуровките! Засяга всички! Промяна има и в болничните – увеличава се сумата им


Обрат с осигуровките! Засяга всички! Промяна има и в болничните – усилва се сумата им. За стотици хиляди българи осигурителната тежест се покачва поради новите минимални и оптимални осигурителни приходи, макар че официално размерът на осигурителните вноски остава без смяна.

От 1 януари обезпечаването за всички работещи ще става върху най-малко 933 лева, колкото към този момент е минималната заплата. Това важи и за самоосигуряващите се, както и за записаните аграрни и тютюнопроизводители.

Промени в другите минимални осигурителни прагове за другите стопански действия и специалности няма.

За поредна година доста се усилва оптималният застрахователен приход – той към този момент е 3750 лева при 3400 лева за 2023 година Само от най-високодоходните групи бюджетът на държавното публично обезпечаване ще получи 308 млн. лева в плюс спрямо предходната година.

При компенсациите има две промени. Увеличава се оптималното обезщетение за безработица, което към този момент е 107,14 лева дневно (при 85,71 лева за 2023 г.). Минималното обаче остава 18 лева дневно.

Промяна има и в болничните. Техният размер ще е по-висок, защото третият ден се връща в Национален осигурителен институт, а това значи, че размерът на компенсацията за този ден ще се увеличи от 70 на 80% от среднодневното брутно заплащане.

Според влезнали в действие през днешния ден промени в Кодекса за обществено обезпечаване първите два дни се поемат от работодателя в размер на 70%, а от третия ден се включва Национален осигурителен институт с 80%. В последните години работодателят плащаше 70% за първите три дни, а Национален осигурителен институт се включваше от четвъртия с 80%.

Втората година на майчинството остава 780 лева, колкото беше и предходната година.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР