Обработването на храната чрез огън е било важна цивилизационна стъпка

...
Обработването на храната чрез огън е било важна цивилизационна стъпка
Коментари Харесай

Вижте кой начин на готвене е най-безопасен

Обработването на храната посредством огън е било значима цивилизационна стъпка на първобитния човек. При всичките промени, които кулинарията е претърпяла през годините и до през днешния ден, се употребяват 3 съществени метода на топлинна обработка - печене, варене и пържене.

Какво се случва при готвене
Подобряват се вкусовите качества на доста от питателните артикули - меса, риби, бобови, кореноплодни, доста типове зеленчуци.
По-високите температури унищожават патогенните микроорганизми в храната и тя се съхранява по-дълго. Процесът на пастьоризация ни разрешава да консумираме мляко без варене.
Продължителната обработка на храната при висока температура внезапно снижава потребните й качества.
След умерено загряване до 50 градуса, ензимите в храната се унищожават.
Температури към точката на шупване внезапно понижават наличието на водноразтворимите витамини С и В, доста микроелементи, антиоксиданти, потребни бактерии, дрожди.
При пържене температурата надвишава 140 градуса и мазнините образуват токсични и канцерогенни субстанции.
В процеса на топлинна обработка се създават трансмастни киселини, които в натурален тип не съществуват в природата, организмът ни не може да ги усвои и те се наслагват като плаки по стените на кръвоносните съдове.
При печене на открит огън температурата скача над 300 градуса, при което се образуват канцерогенни бензопирени.
Почернелите от прегаряне и загаряне елементи на храната са изключително нездравословни и деликатно би трябвало да се отстраняват.

Вредна ли е термичната обработка на продуктите

Готвене на пара - не се развива доста висока температура, не се употребяват мазнини за подготвяне на храната, продуктите могат да се варят без овкусяване със сол. Запазват свежия си тип, положителната консистенция и ароматите си. При обработка с пара се извличат витамини и минерали, които с кондензиралата вода попадат на дъното на съда за варене. В отделената течност се съдържат и нездравословни артикули, които са били усвоени от зеленчуците или месата, употребявани при готвенето. Това са нитрати, хербициди, антибиотици, химически субстанции. Не е целесъобразно този бульон да се употребява за храна.

В тенджера под налягане - като се изключи че се редуцира времето на термична обработка на храната, което съхранява потребните й качества, този вид готвене пести и доста електрическа енергия. Някои варива, плътни и жилави меса, твърди зеленчуци получават изключително добър усет при готвене в автоклавна тенджера. За някои домакини това е пожеланият метод за подготвяне на храна и те употребяват по едно и също време две и повече тенджери под налягане.

Печенето е желан метод - при него храната се слага на открит огън, върху реотани, загряти стени, да вземем за пример в чушкопек или при източните кахлени фурни. Ако не прегори, храната добива отлични вкусови качества.

Печене във фолио - резервират се ароматите и огромна част от витамините и минералите. Храната добива превъзходен усет, а оксидирането на мазнините, както е при откритото подготвяне на храната, тук е мощно лимитирано. За предпочитане е печенето да става в специфична пергаментова хартия. Ползването на алуминиево фолио крие избран риск от прекосяване на частици от метала в храната.

Пържене - този вид обработка дружно с барбекюто са измежду най-вредните. При него се образуват нездравословни субстанции като арколеин с канцерогенно деяние и топлинно изменени трансмастни киселини, които не можем да асимилираме и се натрупват в съдовете и черния дроб. За да се понижи нездравословният резултат при пържене, се предлагат специфични мазнини, които да не се използват неведнъж. При пържене, високата температура унищожава хранителното наличие, а обработваните артикули поемат доста лой. Такива храни се предлагат 1-2 пъти месечно, в случай че не се подготвят в автентичен китайски уок.
Замразяване - то също е вид топлинна обработка, само че при ниска температура. Освен че се употребява за предпазване на подготвени храни и артикули, замразяването е и развой в кулинарията при подготвяне на някои блюда, да вземем за пример сладолед. Не се предлага постоянно топене на храните, тъй като температурните разлики утежняват вкусовите им качества и задействат бактериите в тях.

Кога се предлага термична обработка
Доматите са потребни и сурови, само че в модифицирано положение ликопенът в тях, който е антиоксидант с извънредно здравословен резултат, ускорява действието си.
При готвене се унищожават клетъчните стени на растителните храни и наличието им по-лесно се усвоява от организма.
Варенето на кореноплодните зеленчуци на пара съхранява в огромна степен равнищата на каротеноиди и витамин А.
Оказва се, че готвенето в микровълнова печка резервира по-добре водно разтворимите витамини при броколи, карфиол и брюкселско зеле, в сравнение с елементарното варене.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР